Svet

08.07.2015. 09:41

Agencije

Autor: Nova Ekonomija

Grčka do sutra mora da dostavi nove predloge za rešavanje krize

Svet

08.07.2015. 09:41

Lideri Evropske unije do četvrtka očekuju novi predlog Grčke o reformama i budžetskim uštedama, a u nedelju će sve članice EU doneti konačnu odluku.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Grčka ima rok do četvrtka da podnese novu listu predloga u cilju rešavanja grčke krize.

Ona je na konferenciji za novinare posle samita evroyone u Briselu navela da uslovi koji su Grčkoj nuđeni pre dve nedelje više ne važe i da je potreban dodatni napor Grčke.

Merkelova je navela da su u Briselu vođeni veoma ozbiljni razgovori i da je situacija u Grčkoj sada još gora. 

Ona je najavila da će u nedelju biti održan novi sastanak svih članica Evropske unije i da je to rok do kojeg bi trebalo da se postigne odgovarajući dogovor. 

Osim nje i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je izjavio da je konačni rok za nalaženje rešenja za grčku krizu kraj ove nedelje. 

Tusk je objasnio da je samit cele EU sazvan takođe u nedelju zato što bi posledice u slučaju „crnog scenarija“ bile takođe veoma velike za celu Uniju, „jer bi nemogućnost dogovora imala za posledicu bankrota Grčke i nelikvidnosti grčkog bankarskog sistema, uz, bez sumnje, najmučnije posledice za grčki narod“.

„Nemam ni najmanje sumnje da bi to sve to celu Evropu pogodilo i u geopolitičkom pogledu, a ako se neko zavarava da to ne bi bio slučaj, taj je naivan“, naglasio je on i rekao da je ostalo samo pet dana do konačnog dogovora. 

Između ostalog, Tusk je rekao da ne bi bilo pošteno da o sudbini Grčke i evrozone ne odlučuju i Rumunija i Bugarska koje, iako nisu u evrozoni, osećaju posledice grčke krize. 

On je dodao da su vođi evrozone odlučili da „preduzmu sve raspoložive mere da se očuva finansijska stabilnost evrozone kao celine“. 

„Bojim se da je ovo najteži trenutak u istoriji Evropske unije“, naveo je Tusk. 

On je rekao i da je Cipras pisano zatražio od lidera evrozone novi paket pomoći, ali da se ona ne može uputiti bez programa reformi i štednje. 

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da večeras nije pronađeno rešenje i dodao da Atina ima tri dana da dostavi Briselu sveobuhvatni plan reformi i mera štednje ako hoće da računa na kratkoročnu finansijsku pomoć u okviru Evropskog mehanizma za stabilnost. 

Junker je dodao da je pregovaračka pozicija Grčke pogoršana i da postoji detaljan scenario izlaska Grčke iz evrozone. 

Na pitanje novinara da li su vođe evrozone izrazile spremnost da se olakša, delom odloži ili otpiše grčki dug, Junker je odgovorio da je već ranije bilo ponuđeno da se to razmotri u oktobru. 

Junker je rekao da je lično za ostanak Grčke u evrozone, ali da se mogućnost izlaska ne može isključiti ako dogovor izostane. 

Podsećamo, na istorijskom referendumu na kome se odlučivalo o sudbini Grčke i njenog naroda, građani su ubedljivo glasali za opciju „ne“ (oxi), sa čak 61 odsto glasova. 

Ubedljiva većina je na referendumu odbacila dodatne restriktivne mere štednje, u zamenu za finansijsku pomoć za spasavanja privrede, uprkos svim prognozama i procenama 

Bez pristupa fondovima Evropske centralne banke, Grčka bi morala da zameni evro alternativnom valutom, što bi de fakto dovelo do njenog izbacivanja iz evrozone, popularno nazvanog greksit. 

Međutim, prema rečima grčkog premijera, „ne“ na referendumu ne znači odbacivanje evra i izlazak iz EU, već nastavak pregovora ali pod drugačijim uslovima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Zato i nemate komentara jer ko će ih slati ako vam treba 24 časa da ih pregledate i posle eventualno objavite. Da vam je stalo da ves čitaju ne bi tako radili. 19 vek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.