Svet

12.07.2015. 18:53

N1

Autor: Nova Ekonomija

Kompanija Alibaba beleži vrtoglav pad vrednosti akcija

Svet

12.07.2015. 18:53

Akcije najveće internet kompanije Alibaba grupa za mesec dana su pojeftinile devet odsto, na 79,4 dolara snizivši kapitalizaciju na 198,6 milijardi dolara.
Kako je objavio Čajna dejli, pad je izazvan reakcijom investitora na potrese na kineskim berzama. Izdanje navodi da je od sredine juna pad indeksa od 30 odsto na berzama kontinentalne Kine doveo do toga da „investitori počnu ubrzano da se oslobađaju akcija kineskih kompanija, uključujući i one kojima se trguje na berzama SAD“.
Ta situacija je pogodila i Alibaba grupu čije akcije su 8. jula obnovile svoj istorijski minimum. Hartijama internet giganta tada se na Njujorškoj berzi trgovalo na nivou od 76,21 dolara, što je najniža vrednosti od inicijalne javne ponude u septembru 2014. godine, ističe Čajna dejli.
Alibaba je kineska kompanija koja radi u sferi internet trgovine. Grupa ima svoj elektronski sistem plaćanja Alipej i upravlja internet prodavnicama Taobao i Aliekspres. U septembru prošle godine je izašla na Njujoršku berzu, sa inicijalnom javnom ponudom kojom je prikupljeno 25 milijardi dolara, što je postalo jedan od navećih izlazaka na berzu.
List navodi da su stručnjaci visoko ocenili mere koje preduzimaju vlasti Kine da stabilizuju situaciju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.