Svet

14.07.2015. 10:37

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Šojble do kraja bio odlučan da Grčka izađe iz evrozone

Svet

14.07.2015. 10:37

Austrijski kancelar Verner Fajman kaže da je dogovor o programu pomoći Grčkoj postignut tek u ponedeljak ujutro, a da su do tada pozicije bile vrlo udaljene.
„Oko pola sedam ujutro bili smo veoma udaljeni. Na žalost bilo je i provokacija i pomanjkanja poštovanja prema drugome. To je oteglo pregovore“, rekao je Fajman za bečki list Kurir.
Upitan da li kada kaže provokacije, misli na predlog nemačkog ministra finnsija Volfganga Šojblea da Grčka na pet godina izađe iz evrozone, Fajman je odgovorio potvrdno. 
„Ljudi bi izgubili mnogo novca, preduzeća investicije, banke bi ostale zatvorene. A kancelarka Merkel to nije želela“, rekao je Fajman. 
Na sugestiju da je to možda pojačalo pritisak na Grčku, on je kostatovao da je to samo odložilo odgovor. 
Fajman je, međutim, dodao da je i referendum grčkog premijera Aleksisa Ciprasa predstavljao provokaciju. 
„Sada mora da nađe većinu u parlamentu, koju sa svojom partijom više nema. Biće teško, ali on je optimista da će u parlamentu naći većinu“, rekao je Fajman. 
„Tek smo na početku teškog puta, nema razloga za slavlje. Preduzeli smo tek jedan korak. Ona ko veruje da će sutra nastati rajski uslovi, laže narod“, rekao je austrijski kancelar. 
Upitan da li je dogovor postao moguć tek kada su se na kraju saglasile Nemačka i Francuska, on je rekao da se to „svakako može videti na taj način“. 
„Svađa te dve zemlje bila bi razorna po Evropu. Greksit i politička spekulacija koja je zemlja sledeća, bili bi još razorniji za Evropu“, rekao je Fajman.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Kada bi stručnjaci koje angažujete pričali srpskim jezikom,ovaj članak bi i imao neku upotrebnu vrednost ovako. ni google translate ne pomaže da shvatim ko je izvršni poverilac,a ko je zbunjen tu…“Ovde se mora ići na protivizvršenje, jer je pravni osnov otpao. Kada je doneta pravnosnažna presuda tada je dospelo da se plati potraživanje, koje je nastalo tokom postupka, a tu su i troškovi izvršenja. Nema prakse oko toga ko je njih dužan da plati, ali je adresa verovatno izvršni poverilac, jer je on na neki način uzrokovao sve troškove. Izvršnost te presude je sada de fakto ukinuta, što znači da onaj koji je bilo šta stekao na osnovu te odluke mora da vrati.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.