Svet

16.07.2015. 11:14

SeeBiz, Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Hrvatska razmatra gradnju plutajuće gasne platforme na Krku

Svet

16.07.2015. 11:14

Evropska unija je odobrila 550.000 evra za plutajuću platformu za tečni prirodni gas (LNG) na Krku.
Novac je namenjen za izradu studije, za laboratorijska istraživanja i izveštaje.
Novac je odobren u sklopu paketa od 150 miliona evra, koje će EU kroz fond Zajednički evropski okvir (CEF) dodeliti za 20 energetskih projekata koji će pomoći boljem povezivanju energetskih sistema i povećanju energetske sigurnosti članica unije. 
Prema toj odluci, kako ocenjuje portal Seebiz, Evropa ne daje novac za kopneni terminal, kapaciteta četiri do šest milijardi kubnih metara gasa, već za plutajući terminal, FSRU, koji je i struka u više navrata spominjala kao optimalno rešenje. 
Portal navodi da je Hrvatska ta koja nominuje svoje projekte i da bi „bilo dobro da se javnosti konačno saopšti kakve su namere u pogledu gradnje terminala na Krku, odnosno znači li ova vest da se odustaje od kopnenog terminala i kreće ispočetka, ovog puta s drugačijim tehničkim rešenjem“. 
Takođe, Plinacro je iz CEF-a dobio 2,25 miliona evra za predinvesticionu fazu projekta glavnog LNG evakuacijskog gasovoda Zlobin-Bosiljevo-Sisak-Kozarac-Slobodnica, navedeno je u tekstu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. O cemu vi pricate, Purin i Erdogan postigli dogovor u Moskvi i usaglasili uslove primirja u Siriji. Ne samo da ste propaganda, nego ste i losa propaganda.

    Admin: Tekst je pisan i objavljen pre 7 dana. Hvala što nas pratite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.