Svet

17.07.2015. 22:52

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Finska ne želi da im Hrvati grade nuklearku

Svet

17.07.2015. 22:52

Ministarstvo ekonomije Finske odbilo je mogućnost učešća hrvatske kompanije Migrit solarna energija u izgradnji nuklearne elektrane Hanhikivi-1.
To sada dovodi u pitanje shemu realizacije projekta koju je predložila vlast u Helsinkiju, objavio je Fajnenšl tajms.
Finsko ministarstvo ekonomije je saopštilo da ne može u potpunosti da proveri vlasničku strukturu Migrita i potvrdi da se kompanija kontroliše iz zapadne Evrope.
Vlasnički udeo Migrita od devet odsto u firmi Fenovoima, koja gradi elektranu, trebalo je da obezbedi ispunjenje zahteva finskih vlasti da u projektu nove nuklearke evropski investitori učestvuju sa najmanje 60 odsto. Još 34 odsto u izgradnji te elektrane ima ruski Rosatom. 
Saradnik ministarstva je rekao Fajnenšl tajmsu da ne želi da spekuliše kome pripada Migrit, koji ima veze s mnogim zemljama, ne samo sa Rusijom, iako su prvobitno kompaniju osnovali državljani Rusije i sada, prema njegovim saznanjima, takođe pripada Rusima. 
Fenovoima je hrvatsku kompaniju uključila u projekat krajem juna i podnela prijavu za izgradnju nuklearne elektrane vladi Finske, preneo je Interfaks. Planirano je da izgradnja počne 2018. godine a da se završi 2024. godine. Vrednost projekta je šest do sedam milijardi evra. 
Očekuje se da vlada Finske donese rešenje o projektu 6. avgusta, navodi Fajnenšl tajms. Nemački E.ON, koji je u projektu imao 34 odsto, izašao je iz njega 2012. godine. 
Rusatom Oversiz i Fenovoima su potpisali ugovor o izgradnji nuklearne elektrane Hanhiviki krajem decembra 2013. godine. Zajedno s njim potpisan je i desetogodišnji ugovor za obezbeđenje goriva za buduću elektranu sa preduzećem TVEL, vredan 450 miliona evra. 
Krajem marta 2014. godine, Rosatom je sklopio ugovor o preuzimanju 34 odsto udela u Fenovoimi. Vrednost sporazuma je bila 35,9 miliona evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.