Svet

06.08.2015. 20:05

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Španski gigant Inditeks ušao na listu najbogatijih svetskih kompanija

Svet

06.08.2015. 20:05

Španski modni gigant Inditeks, vlasnik lanca prodavnica Zara, pridružio se klubu kompanija čija vrednost premašuje sumu od 100 milijardi dolara.
Razlog tome je ovogodišnji 36-procentni rast vrednosti akcija kompanije, što je Inditeksu omogućilo tržišnu vrednost u kojoj uživa svega 80 kompanija širom sveta, navodi njujorška agencija.
Vrednost španske modne kuće, čiji su brendovi „masimo duti“ i „berška“, juče je prvi put premašila svotu od 100 milijardi dolara, a povećanju vrednosti deonica kompanije je, kako navodi „Blumberg“, doprineo oporavak španske privrede, ekspanzija prodaje preko interneta i slab evro koji uvećava vrednost prihoda u inostranstvu. 
Inditeks je jedina španska kompanija koja ima toliku tržišnu vrednost, zbog čega je pretekla špansku telekomunikacionu kompaniju Telefoniku i banku Banko Santander. 
Najveći dobitnik skoka vrednosti Inditeksa je osnivač kompanije Amansio Ortega (79), koji je najbogatiji čovek na svetu posle Bila Gejtsa, budući da je njegovo neto bogatstvo procenjeno na 72,3 milijarde dolara u poređenju sa Gejtsovim bogatstvom od 85,3 milijarde dolara, prema „Blumbergovom indeksu milijardera“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Turizam je i doprineo da se u roku od 30 dana iz Kine virus rasiri na citav kontinent.Kako je broj aerodroma i broj letova uticao na brzinu i masovnost sirenja zaraze,vidi se u Italiji i Spaniji koje su meka za turiste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.