Svet

12.08.2015. 21:21

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Varufakis: Novi sporazum sa kreditorima neće funkcionisati

Svet

12.08.2015. 21:21

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis upozorio je da je najnoviji spasilački paket pomoći Atini osuđen na propast.
Varufakisova takva ocena stiže uprkos uverenju grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da će sporazum doneti kraj ekonomske neizvesnosti.
„Pitajte bilo koga ko zna nešto o grčkim javnim finansijama i taj će vam reći da ovaj sporazum neće funkcionisati“, izjavio je Varufakis za britansku radio stanicu Bi-Bi-Si, i dodao da su isto osetili i drugi pregovarači koji su učestovali u postizanju jučerašnjeg sporazuma između Atine i kreditora. 
„Grčki ministar finansija manje više tvrdi isto“, izjavio je Varufakis, i dodao da je video „nemačkog ministra finansija kako ide u Bundestag i kako praktično priznaje da ovaj sporazum neće funkcionisati“. 
„Međunarodni monetarni fond je digao ruke od kolektivnog očajanja nad programom koji se jednostavno zasniva na neodrživom dugu“, izjavio je Varufakis. 
Sa druge strane, grčki premijer Aleksis Cipras danas je izrazio uverenje da će Atina dobiti kreditnu podršku u okviru trećeg paketa pomoći koji će se sutra naći pred nacionalnim parlamentom. 
„Uveren sam da ćemo uspeti da postignemo sporazum i dobijemo kreditnu podršku iz Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) koja će staviti tačku na ekonomsku neizvesnost“, izjavio je Cipras.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.