Svet

13.08.2015. 20:16

Index

Autor: Nova Ekonomija

Šta će se desiti ako cena nafte padne na 40 dolara?

Svet

13.08.2015. 20:16

Džefri Gundlah, ugledni američki ekonomista, još krajem prošle godine iskazao je ozbiljnu zabrinutost zbog pada cena sirove nafte.
On je tada predvideo mogućnost da će se nafta prodavati za 40 dolara po barelu.
„Nadam se da neće pasti na 40 dolara, to bi značilo da nešto baš ne valja sa svetom, a ne samo s ekonomijom“, rekao je Gundlah. 
Stručnjak je izračunao da bi cena nafte od 40 dolara po barelu dovela do jednogodišnje kamatne stope od jedan odsto, kada je reč o pozajmici američke vlade. S time u vidu, desetogodišnja kamata je juče iznosila 2,14 odsto, dok je istoga dana cena nafte na američkom tržištu iznosila 43 dolara po barelu. 
Prošle nedelje britanski „Telegraf“ objavio je kako cene nafte na svetskom tržištu mnoge zemlje ne mogu da prate i da samo Norveška može da popuni praznine u budžetu, koje su posledica niskih cena nafte. 
Usporavanje kineske ekonomije može biti samo jedan od uzroka ovakvog trenda cena nafte, ali,naravno nije jedini, ni presudni. 
„Verujem da će pametni ljudi utvrditi tačan uzrok i objasniti što to znači za buduće investicije. Danas to nije moguće, osim što se može predvideti bezbroj promena na globalnom nivou“, komentarisao je strateg Brin kapitala.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. vidite Bugari kako su doneli meru u svim marketima 50%domace robe mora da bude zar i oni da budu brzi i efikasniji od nas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.