Svet

26.08.2015. 14:39

Tportal

Autor: Nova Ekonomija

Nemačka ekonomija i dalje beleži rast

Svet

26.08.2015. 14:39

Nemački privredni rast blago je ubrzao u drugom tromesečju zahvaljujući izvozu, a javne finansije pokazale su u prvoj polovini godine solidan višak.
Nemački BDP je u periodu od aprila do juna porastao 0,4 odsto u odnosu na prva tri meseca ove godine kada je uvećan 0,3 odsto, potvrđeno je iz Zavoda za statistiku Destatis.
„Pozitivni impulsi dolazili su najpre od izvoza“, utvrdili su statističari. 
Izvoz je na kvartalnom nivou porastao 2,2 odsto, a uvoz 0,8 odsto, čime je udeo trgovinskog viška u BDP-u dostigao 0,7 procentnog boda, izračunali su u statističkom zavodu. 
To je ujedno bio i najveći motor rasta u drugom tromesečju, konstatovali su u Destatisu. 
Na strani domaće potražnje signali su bili mešoviti, uz marginalni rast potrošnje domaćinstava, za 0,2 odsto, kao i javnog sektora, za 0,3 odsto. Ulaganja u fiksnu imovinu smanjena su pak za 0,4 odsto. 
„Ukupno gledano, domaća potražnja blago je smanjena u drugom tromesečju, snizivši ukupno stopu rasta za 0,3 procentnog boda“, kažu u Destatisu. 
Izveštaj kancelarije za statistiku pokazao je i solidan budžetski višak u prvoj polovini godine, u ukupnom iznosu 21,1 milijardu evra, uključujući saveznu i lokalnu državu i fondove socijalne sigurnosti. 
To odgovara 1,4 odsto BDP-a, navodi se u izveštaju. 
Nemačke javne finansije „ponovo su profitirale od povoljne situacije na području zapošljavanja i od pozitivnog rasta, kao i umerene potrošnje“, ističe se. 
Iz Destatisa ipak upozoravaju da iz podataka za prvih šest meseci ne bi trebalo izvoditi zaključke za celu godinu, budući da se višak u drugoj polovini godine obično smanjuje. 
Da je najveća evropska privreda pokazala solidne rezultate potvrđuje i pokazatelj očekivanja nemačkih investitora, koji je u avgustu blago porastao, uprkos aktuelnim previranjima na finansijskim tržištima. Indeks koji izrađuje institut Ifo porastao je u ovom mesecu na 108,3 boda, sa 108 poena u julu. 
„Nemačka privreda je čvrsta stena koja odoleva buri i oluji“, konstatuje lider Ifoa Hans-Verner Sin.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.