Svet

27.08.2015. 10:45

N1

Autor: Nova Ekonomija

Ko ima koristi od niskih cena nafte?

Svet

27.08.2015. 10:45

Cene nafte na svetskom tržištu ne prestaju da padaju. Samo za poslednja dva meseca nafta je izgubila trećinu cene. Poslednji put nafta je bila ispod 40 dolara za barel na vrhuncu finansijske krize 2009.
Porast cena koči visoka proizvodnja i usporavanje kineske privrede. OPEC (Organizacija zemalja izvoznica nafte) ne želi da smanji proizvodnju. Na cene nafte utiče i snažan dolar, koji naftu izraženu u toj valuti čini skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju.
Od niskih cena nafte najviše koristi ima posrnula industrija avioprevoza, koja je pre toga beležila spektakularne gubitke. Samo će australijski Kvantas ove godine uštedeti zbog jeftinije nafte oko 400 miliona dolara.
Jeftina nafta je dobra vest i za tržište nekretnina, posebno u SAD-u. 
„Kupci su uštedeli više od 140 milijardi dolara u troškovima energije zbog niske cene nafte, to je savršeno okruženje za rast prodaje nekretnina“, kaže bret Rajan, ekonomista Dojče banke.
Nekoliko velikih izvoznika nafte proizvodi rekordne količine i lako nadoknađuje pad proizvodnje u oblastima zahvaćenim ratovima. Na tržište se vraća i Iran. U takvim uslovima pad potrošnje u Kini neizbežno dovodi do pada cena.
Neki analitičari upozoravaju da nafta neće biti još dugo jeftina. Na cenu će svakako uticati kurs dolara i rezultati kineske državne politike. Posledice poskupljenja biće verovatno dramatične, baš kao i posledice dosadašnjeg pada.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Otvorila sam trgovinsku radnju u februaru . Nisam se opteredelila
    za isplatu ličnog dohodak. Da li treba da podnesen prijavu za minimalac ili vi biti automatski prijavljena za korištenje ovih mera ? Da li je moguće koristiti i neku kreditnu liniju kao pomoć u vanrednoj situaciji?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.