Srbija

31.08.2015. 21:14

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Kinezi žele da grade fabriku za preradu mesa u Kragujevcu

Srbija

31.08.2015. 21:14

Moderna fabrika za proizvodnju i preradu mesa u Kragujevcu, koju planira da gradi kineska kompanija značajno će uticati na povećanje stočarske proizvodnje.
Član gradskog veća za poljoprivredu Zoran Prokić rekao je da je reč o najvećem ulaganju u prehrambenoj industriji u poslednjih 40 godina.
„Ova investicija omogućiće i da individualni poljoprivrednici u Šumadiji imaju veću proizvodnju svinja, jer je kineska kompanija „China National Machinery Industry“ zainteresovana i za kooperaciju i za otkup“, rekao je Prokić i podsetio da su predstavnici te kompanije početkom ovog meseca posetili Kragujevac i potencijalne lokacije za izgradnju.
On je naveo da će više detalja biti poznato po povratku gradonačelnika Radomira Nikolića iz Kine koji je sa kineskom kompanijom potpisao Memorandum o razumevanju. 
Tim memorandumom, kako je objavljeno na sajtu gradske uprave, predviđeno je osnivanje zajedničkog preduzeća koje bi se bavilo otkupom i preradom stoke, a u planu je izgradnja farme, klanice i hladnjače. 
„Reč je o ozbiljnoj investiciji jer kineska kompanija namerava da izgradi farmu i modernu fabriku za preradu mesa, što će u narednom periodu značiti daleko veći obim stočarske proizvodnje, a to je i najpotrebnije poljoprivrednicima“, rekao je predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić. 
On je istakao da je reč o proizvodnji koja će zadovoljiti sve tehničke i ekološke zahteve. 
„Potpisani Memorandum o razumevanju između grada Kragujevca i kineske kompanije predstavlja veliki uspeh i osnov za dalji razvoj i privlačenje stranih investicija u Kragujevac, jer je reč o jednoj od najuspešnijih kompanija koja je prepoznala značajne razvojne investicone mogućnosti Kragujevca“, rekao je Lučić.
Predrag Lučić je naveo da je u prvih šest meseci iz Šumadije i Pomoravlja izvezeno, na razna tržišta, poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrednosti od približno 26 miliona dolara, a da je uvezeno u iznosu od devet miliona dolara. 
„Ovaj sektor ostvario je suficit veći od 17 miliona dolara čime nastavlja da i dalje beleži pozitivne razmene u spoljnotrgovinskoj razmeni, a investicija kineske kompanije može uticati da on bude daleko veći“, zaključio je Lučić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Vratite decu u skole!!!!!! Otvarate teretane , penzioneri se setaju , kucici i macke se setaju , a deca * u kucama, deca nemaju po 100 eura oni zive od vazduha !!! Deca ne glasaju, to je razlog !!! Pomozite

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.