Svet

09.09.2015. 12:35

Jutarnji list

Autor: Nova Ekonomija

Kada bi trebalo da počinje radno vreme?

Svet

09.09.2015. 12:35

Teranje zaposlenih da rade pre 10 sati jednako je mučenju i radnici će vrlo brzo biti iscrpljeni, razboleće se ili će se naći pod velikom količinom stresa.
Pre 55. godine, bioritam odrasle osobe nimalo nije sinhronizovan sa uobičajenim radnim vremenom od 9-17 časova, a to predstavlja ‘ozbiljnu pretnju’ produktivnosti, raspoloženju i mentalnom zdravlju, tvrdi profesor sa Univerziteta u Oxfordu.
Dr. Pol Keli sa Oksforda tvrdi da je vreme za veliku društvenu promenu koja će radno vreme i održavanje nastave prilagoditi biološkom satu ljudi. 
Brojni eksperimenti bioritma su pokazali kako se prosečan desetogodišnjak neće moći pravilno da se fokusira na nastavu pre 8:30 sati dok bi šesnaestogodišnjaci za najbolje rezultate trebali da počnu u 10 sati. Za studente bi bilo najbolje da im predavanja počnu oko 11 sati. 
Dr. Keli veruje kako bi jednostavno pomeranje školskih sati podiglo ocene za 10 posto. I sam je to isprobao. Dok je bio nadležan u jednoj srednjoj školi, promenio je početak nastave 8:30 na 10 sati i najbolje ocene podigle su se za 19 posto. 
Isto tako, kompanije koje teraju zaposlene da što ranije započnu s poslom štete njihovoj produktivnosti i gomilaju zdravstvene probleme, tvrdi profesor. 
„Ovo je veliki društveni problem. Radnici bi trebalo da počnu da rade u 10 sati. U suprotnom nisu dovoljno naspavani i polako se krećemo prema izmorenom društvu, a time štetimo telu. Nikada nećemo moći da promenimo 24-satni bioritam koji imamo. Naša će se tela uvek prilagođavati suncu”, zaključio je Keli.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Otvorila sa preduzetničku delatnost vođenje poslovnih knjiga za ostale preduzetnike po ugovoru pre 5 godina,kad sam se penzionisala jer od penzije nije bilo šanse da preživim i izmirim obaveze.Sama se izdržavam jer nemam životnog partnera.Pošteno i vredno radim i koliko toliko moji klijenti su uplaćivali mesečnu naknadu za izvršene usluge,ali po proglašenju uredbe ni jedan preduzetnik nije voljan da plaća usluge sa izgovorom da nemaju sredstava odnosno prihoda.Imam dva zaposlena radnika nisam ih odjavila jer poslove obavljam kao i do sata jer koliko toliko postoji obaveza za preduzetnike koje se mora odradiri.Računala sam da će država pomoći svim preduzetnicima ali izgleda da sam se prevarila i sad troškove moram da snosim sama i za ova tri meseca jer od klijenata isto ne mogu da očekujem ni dinara koje sam pošteno zaradila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.