Svet

09.09.2015. 21:00

B92

Autor: Nova Ekonomija

Iz Applea stižu novi iPad, Apple TV, iPhone, olovka za tablet

Svet

09.09.2015. 21:00

Stigao je i taj trenutak koji su ljubitelji Applea sa nestrpljenjem očekivali – Tim Cook je predstavio nove Apple uređaje.

Bez prevelikog uvoda Tim je prvo predstavio Apple Watch, zatim i najnoviji model iPada, koji nosi naziv Pro, a zatim i iPen. Uskoro se očekuje i zvanična prezentacija dugoočekivanog Apple televizora. 

Među novim aplikacijama uz novi Watch OS2 predstavili su i Facebook Messenger i GoPro, ali i Airstrip koji omogućava lekarima da na satu uživo prate zdravstveno stanje pacijenata. U isto su vreme iz Applea najavili i kako će satovi dobiti nove boje i kaiševe.

iPad Pro

Sledeći na redu je iPad Pro i najava da su ako je to moguće otišli korak dalje. 

„iPad Pro je namoćniji iPad koji smo do sada napravili, prepun neverovatnih inovacija,” izjavio je Cook. 

Sa ekranom od 12.9 inča, što je za 3.2 inča više nego na prethodniku, pa sada može da se takmiči sa laptopovima, 

Novi uređaj će pokretati najnoviji A9X čip, koji je prema istraživanjima 1.8 puta brži od svog mlađeg brata. 

Novi ekran će omogućiti prikaz kompletne tastature, a imaće i mogućnost koju pruža iOS 9, koja je bila dostupna na iPadu Air 2, da korisniku omogući deljenje ekrana. Sam ekran poseduje ekstremno visoku rezoluciju, sa 5.6 miliona piksela što je jače nego na 15- inčnom Mackbook Pro laptopu sa Retina desplejom.

iPen

Da bi rukovanje tabletom bilo lakše uz tablet će se nuditi i „Olovka“, odnosno stylus pun naprednih tehnologija koje će kreativcima omogućiti potpunu preciznost i slobodu pokreta. Dobro je rešenje što je u njoj Lightning konektor preko kojeg će se olovka puniti. Loša stvar, ista olovka naplaćivaće se 99 dolara.

Apple TV

U Appleu su osvežili i Apple TV koji sada dolazi s novim interfejsom, pametnijim daljinskim upravljačem i lakšim pretraživanjem sadržaja uz pomoć Siri. Ona će slušati šta tražite, a na pregledu emisija prikazaće i u kojim je sve aplikacijama dostupna emisija koju tražite (iTunes, Netflix, Hulu…). tvOS je operativni sistem koji se temelji na iOS, ali je namenjen televizorima i u Appleu očekuju da će se 11 miliona developera uključiti u izradu novih aplikacija ili igara za ovu platformu. 

Pored glasovne pretrage, Apple je predstavio i novi, unapređeni fizički upravljač za Apple TV. Daljinski upravljač ima touch površinu za lakšu navigaciju kroz korisnički interfejs uređaja. Pomenuti interfejs podseća na raniji meni sistem ali je osvežen i slaže se sa modernim iOS uređajima. Apple novi softver naziva tvOS – baziran je na iOS-u a prilagođen je dnevnoj sobi.

iPhone 6S i 6S Plus

Na samom kraju predstavljanja Apple uređaja, prikazani su novi modeli iPhona, 6S i 6S Plus. 

„iPhone 6 je najpopularniji iPhone ikada, “ izjavio je Cook i dodao da je uzbuđen što će predstaviti najnovije modele. 

Dijagonale ekrana ostaju ista – 4.7 inča i 5.5 inča, a osim nove boje iz Applea tvrde da su sve ostalo u telefonu promenili. 

Najviše pažnje posvetili su 3D Touch funkciji, odnosno, kako kažu, sledećoj generaciji multi toucha koja prepoznaje jačinu dodira po ekranu (običan dodir i jači pritisak).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Главни и једини кривци су сами синдикати! Да ли ви господо ово млаћење празне сламе зовете синдикалном борбом?!? Ако не знате шта да радите погледајте француски, италијански, енглески синдикат! Кад се код њих прогласи штрајк све стане! Нема минимума рада, нема договора до испуњења захтева. Други грански синдикати дају штрајкачима подршку, синдикални адвокати заступају отпуштене… А код нас….. туга!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.