Svet

14.09.2015. 21:24

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Hrvatska: Pekari suočeni sa ogromnim uvozom pekarskih proizvoda iz EU

Svet

14.09.2015. 21:24

Hleb, peciva i kolači su u samom vrhu liste prehrambenih proizvoda koje Hrvatska uvozi, a tokom 2014. godine je uvezeno 50.000 tona pekarskih proizvoda.
U Hrvatsku je uvezeno pekarskih proizvoda u vrednosti 137,6 miliona dolara.
Hleba, tosta, dvopeka, piža, pita, slanih i slatkih peciva Hrvatska je uvezla u količini od oko 25,4 hiljada tona i za to platila 66,63 miliona dolara, ili 450 miliona kuna, a kao glavni krivac za tako veliki uvoz označena je skupa i nekvalitetna domaća pšenica, prenosi Poslovni dnevnik. 
Pored pšenice, krivica se baca i na pekarsku industriju koja je nepripremljena za ulazak u Evropsku uniju, kao i poslovna politika trgovačkih lanaca. 
U tekstu se, takođe, navodi da Hrvatska sve više uvozi zamrznutu hranu, u kojoj veliki udeo čine zamrznuti hleb i peciva. 
Najviše hleba i peciva u Hrvatsku stiže iz Nemačke, Italije, Slovenije, Poljske i Austrije, a očekuje se da će uvoz hleba, pogotovo peciva, i dalje rasti. 
Razlog tome je i činjenica da se u Hrvatskoj i ne isplati da proizvodi neke od pekarskih proizvoda, navedeno je u tekstu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Zabrane ti kretanje dva meseca samim tim i mogucnost da radis
    teku kirije komunalije i ostale obaveze ,pa zar to treba od penzije da se pokrije ,od penzije koja te tera da i dalje radis a ne da uzivas u njoj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.