Svet

15.09.2015. 21:54

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Kina oduzima neutrošeni novac lokalnim vlastima

Svet

15.09.2015. 21:54

Kineske vlasti su oduzele bilion juana (157 milijardi dolara) od lokalnih vlada, jer nisu uspele da potroše dodeljena budžetska sredstva.
Ovakav potez dolazi u trenutku kada zvanični Peking nastoji da podstakne privredni rast koji beleži najsporiji tempo rasta za poslednjih 25 godina, saopštili su neimenovani izvori bliski kineskoj vladi, prenosi Rojters.
Ogromna neiskorišćenost sredstava, povezana sa otporom zvaničnika da potroše novac na velike projekte u uslovima kada se kineske vlasti bore sa korupcijom, potvrđuje mišljenja ekonomista da je tempo rasta kineskih državnih investicija isuviše spor u ovoj godini, izveštava Rojters. 
„U prošlosti, lokalne vlade su tražile sredstva. Novac je dat, ali niko nije reagovao. Investicije nisu realizovane, a novac će biti preraspodeljen“, izjavio je jedan od neimenovanih izvora, dok drugi izvor tvrdi da će oduzeta sredstva biti iskorisćena za druge investicije. 
Usporen rast javne potrošnje bi, kako piše Rojters, mogao biti naročito loš za Kinu, budući da se investicije doživljavaju kao najbolji put za kratkoročno ubrzanje privredne aktivnosti. 
Bilion juana neiskorišćenih sredstava je šest odsto celokupne projektovane potrošnje kineske vlade za 2015. godinu, navodi britanska agencija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Ja sam preduzetnik paušalac prijavljena radionica mi je dodatna delatnost i zanima me da li imam pravo na bilo kakavu naknadu zbog ovih vanrednih uslova…minimalac ili bilo šta..radionica nije radila nisam bila u mogućnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.