Svet

16.09.2015. 12:53

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

HP otpušta između 25 i 30 hiljada ljudi

Svet

16.09.2015. 12:53

Američki informatički gigant Hjulit-Pakard ukida između 25.000 i 30.000 radnih mesta u okviru reorganizacije svog ogranka za pružanje usluga kompanijama.
HP planira da se tokom ove godine podeli na dve firme koje bi se kotirale na berzi, odvajajući poslovne aktivnosti u oblasti personalni kompjutera (PC) i štampača od onih koji se odnose na opremu i usluge namenjene firmama, regrupisane u okviru nove grupe Hjulit-Pakard enterprajz (Enterprise) – HPE.
Ukidanje radnih mesta koštaće HP oko 2,7 milijardi dolara (2,4 milijarde evra), prenosi Rojters. 
„Mnogo smo radili poslednjih godina na smanjenju troškova i pojednostavljenju procedura i najnovije mere će otkloniti potrebu bilo kakve reorganizacije u budućnosti“, izjavila je Meg Vajtman, generalna direktorka HP-a. 
U oktobru 2014. godine je broj radnih mesta koja su višegodišnjim planom reorganizacije bila previđena za ukidanje iznosio je 55.000. 
HP je zapošljavao oko 302.000 ljudi na dan 31. oktobra 2014, navedeno je u finansijskom izveštaju za prošlu godinu. 
Prihod ogranka za PC i štampače, najvažnijeg za HP, opao je u trećem kvartalu za 11,5 odsto, dok je prihod ogranka za pružanje usluga firmama smanjen je za 11 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Posle svih izjava proteklih meseci, mi koji smo ostali napolju, stvarno se vise ne osecamo ponosnim i jakim sto smo ostavili porodice i resili da popravimo finansijsku situaciju u kuci. Nismo kukali na stanje u zemlji vec smo zagrizli i krenuli. Da li nam je neki politicar pomogao da nadjemo posao vani, pa da imaju pravo da se ljute sto se vracaju? Mislim da smo izgubili i zelju da ikada ulozimo koji dinar u nasu zemlju. Eh, da postoji barem jedan normalan covek sa jasnom idejom i ciljem pa da se izadje na izbore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.