Svet

02.03.2022. 12:05

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Cena nafte oborila desetogodišnji rekord

Cena američke nafte dostigla je na današnjem trgovanju najvišu cenu u posednjoj deceniji, preneo je CNCB. Brent je dostigao 111 dolara po barelu, a nastavlja se i buran rast cene sirove nafte. Fjučers sirove nafte West Texas ...

Pixabay

Svet

02.03.2022. 12:05

Cena američke nafte dostigla je tokom današnjeg dana desetogodišnji maksimum, preneo je CNCB. Referentni tip nafte Brent je dostigao 111 dolara po barelu, a nastavlja se i buran rast cene sirove nafte. 

Fjučers sirove nafte West Texas Intermediate (WTI, američka referentna nafta), skočio je 6,05 odsto i trgovao se za 109.67 dolara po barelu, nakon što je ranije skočio na 110.18 dolara po barelu, što je cena najviše od avgusta 2011. godine.

Globalna cenovno referentna nafta Brent porasla je za 6,09 odsto i trgovala se za 111.78 dolara po barelu, što je nivo koji je poslednji put viđen u januaru 2013. godine. 

I WTI i Brent premašili su prošlog četvrtka (nakon što je Rusija počela vojnu invaziju u Ukrajini) cenu od 100 dolara, prvi put od 2014. godine. 

Međunarodna agencija za energetiku saopštila je juče da planira da iz rezervi pusti 60 miliona barela nafte kako bi ublažila rast cena, a samo SAD će pustiti 30 miliona barela. 

Cene gasnih fjučersa porasle su danas u Evropi za dodatnih 50 odsto u sredu, nakon što je Rusija nastavila vojne operacije u Ukrajini.

Rast cena dogodio se uprkos tome što Evropska komisija tvrdi da zaustavljanje projekta Severnog toka 2 neće destabilizovati energetsko tržište.

Kompanija Nord Stream 2 AG koja stoji iza izgradnje gasovoda juče je podnela zahtev za bankrot. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.