Srbija

20.03.2022. 16:21

Radio Slobodna Evropa

Autor: Nova Ekonomija

Struje ima, a policije nema: Na Severu Kosova nastavili da rudare kriptovalute

Nova ekonomija

Srbija

20.03.2022. 16:21

Građani na Severu Kosova nastavili su sa rudarenjem kriptovaluta jer struje ima, a akcije zaplene od strane policije su „prestale“, piše Radio Slobodna Evropa.

Građanka Severne Mitrovice kaže da je njena porodica, kao i većina, nastavila sa rudarenjem kriptovaluta.  

Severna Mitrovica je jedna od četiri opština sa srpskom većinom na severu Kosova.

Ona navodi da se njena porodica bavi ovim poslom uprkos akcijama Policije Kosova koja oduzima opremu za proizvodnju kriptovaluta zbog energetske krize. 

Poznato je da uređaji koji proizvode kriptovalute troše puno struje, ali ova sagovornica RSE kaže da je u tom delu Kosova snabdevanje električnom energijom stabilno.

Poslednja policijska akcija u okviru koje je oduzeta oprema za proizvodnju kriptovaluta je održana 1. februara i tom prilikom je u Lipljanu, na oko 17 kilometara od Prištine, zaplenjeno 127 grafičkih kartica.

„Jedini problem je što ne možemo da koristimo internet MTS doo, jer verovatno detektuje koliko je računara priključeno“, kaže ona za RSE.

Dodaje da su neki ljudi, koji se bave proizvodnjom kriptovaluta, promenili internet provajdere, ali nije želela da otkrije o kojim provajderima se tačno radi već je navela da osim kompanije MTS d.o.o ima i drugih koji pružaju iste usluge.

MTS d.o.o. je kompanija osnovana 2015. godine na osnovu Briselskog sporazuma Kosova i Srbije, a osnivač je sa udelom od 100 odsto je Telekom Srbija.

Kosovske institucije su proizvodnju kriptovaluta zabranile krajem decembra 2021. godine, nakon što su uvedene hitne mere oko snabdevanja električnom energijom zbog energetske krize.

Šta nam sve zakon donosi o kriptovalutama?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.