Srbija

22.10.2015. 21:06

Dnevnik

Autor: Nova Ekonomija

Građanima obećano po 1.000 evra od akcija, dobijena suma daleko od toga

Srbija

22.10.2015. 21:06

Građanima Srbije koji su u privatizaciji ostali kratkih rukava ponuđene su besplatne akcije profitabilnih domaćih preduzeća, a trebao je da dobiju po 1.000 evra.
Od te 2008. pa do sada niko od njih nije prihodovao ni blizu te sume, ni od prodaje akcija a ni od dividende, a izgleda i neće.
Međutim, ovih dana su se čule priče da će umesto dobitka, građani na osnovu tog poklona od države imati dodatni trošak. Odnosno da će za račun na kojem su registrovane akcije i gde se slivaju prihodi od njih plaćati održavanje.
U Poštanskoj štedionici, gde se većina računa za besplatne akcije vodi, kažu da građani mogu biti bez brige. Oni ne namrevaju da im račune opterete nikakvim dodatnim troškovima. Jedino što čašćeni akcionari plaćaju su troškovi vezani za isplatu prihoda po osnovu akcija, odnosno dividende. 
„Za sve te račune održavanje je besplatno i tako će i ostati”, kaže šef Službe za investiciono bankarstvo u Poštanskoj štedionici Ivan Bojčić. 
„Naplaćujemo im samo troškove isplate dividende u mesecu kada ona legne na račun, ali ne uvek, već kada imamo posla oko toga. To naplaćujemo 0,20 odsto od onoga što im se slije na račun. Kada je suma mala, tu uslugu dobijaju od nas gratis”, dodaje on. 
Krajem prošlog meseca mali akcionari su dobili dividendu od 51,16 dinara od Aerodroma „Nikola Tesla“ za 2013. i 2014. godinu. Štedionica je svakom akcionaru naplatila registraciju tog priliva 0,10 dinara. 
Šta su do sada građani dobili na ime dividendi? 
„Po tom osnovu svi vlasnici pomenutih akcija dobili su do sada oko hiljadu dinara”, kaže brokerski stručnjak Branislav Jorgić. 
“ Oni koji su prodali akcije, zaradili su različite sume, zavisno od datuma prodaje, a za to se odlučila gotovo polovina tih akcionara. Kada je podela akcija počela, bilo je preko četiri miliona upisanih vlasnika tih akcija. Danas ih samo u NIS-u ima nešto više od dva miliona. To je podatak koji govori da je dosta njih prodalo ono što se moglo unovčiti”, objašnjava on. 
A koliko su zaradili, makar okvirno? Akcije NIS-a su proteklih godina na Beogradskoj berzi imale vrednost od 817 do 899 dinara po komadu, a sada u pale na jedva 630. Koliko li će dobiti od prodaje „Telekoma Srbija“? Procene govore da bi svaki kandidat za besplatne akcije mogao dobiti između 37 i 46 evra, dok se kod EPS-a operiše sumom od po 125 evra na svakog akcionara. 
Hoće li se taj besplatni potrfolio popuniti i drugim akcijama? Pre nekoliko godina bilo je u planu da se u taj program uključi i „Galenika“, ali zbog problema u kojima se nekada renomirani proizvođač lekova našao, od te ideje se odustalo. Tek, akcionarima koji su do kapitala došli bez dinara ulaganja može se poželeti više sreće kada je u pitanju i dividenda i vrednost akcija.
Građani Srbije postali su akcionari u sledećim kompanijama: NIS-u – pet akcija, Aerodromu „Nikola Tesla“ – jedna, a dobili su i još po sedam deonica iz Akcijskog fonda Srbije. Po najavama nadležnih, treba da dobiju i akcije Telekoma i EPS-a.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Ovo je strasno, da strasnije ne moze…. Ljudi, sta radite?? Bolnice su pune, osoblje po bolnicama umorno a vi sirite Virus samo tako. Zasto? Pa bili su izbori!!! Zasto ga tada niste „smakli“. Zato sto ste zvali na bojkot, zato sto vise od polovina vas nije ni izasla na te jebene izbore!!!! Zato!!! A sad divljate.. Njemu idiotu nece biti nista a Vama? Nama? Vasim porodicama?? Prvi ce oni koji ne veruju koronu i nista nisu postovali da odu u bolnicu posle nekih simptoma i da se testiraju!! O, Boze… Gledala sam jednog mladica koji kaze da je on, Vucic, kriv sto mu je umro otac od Korone jer tobos nije bilo aspiratora. Uz svo postovanje i razumevanje tvoje tuge mladicu, otac ti je umro od Korone koju vi sad tako lako „sejete“!!
    Budite razumni, smirite se nek prodje sve ovo pa posle mozete, sto se mene tice, i da ga zatvorite, predsednika, Diktatora, idiota, u najtamniju tamnicu.
    Toliko. Zivela Srbija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.