Svet

29.10.2015. 18:57

Telegram

Autor: Nova Ekonomija

Kina definisala osnove novog petogodišnjeg plana

Svet

29.10.2015. 18:57

Vrh Komunističke partije Kine danas završava sastanak na kojem su dogovorene osnovne smernice za novi kineski petogodišnji plan.

Prve informacije mogle bi se znati najranije sledeće nedelje a svi detalji u martu 2016. kada 13. petoljetka bude objavljena. Dosadašnji plenumi fokusirali su se na strukturalne reforme, dizanje potrošnje i životnog standarda i prelazak kineske proizvodne ekonomije na ekonomiju temeljenu na uslugama.

Usluge sada donose oko 49 odsto kineskog BDP-a, bitno manje nego u razvijenim zapadnim ekonomijama. 

Nakon što se ovog leta pokazalo koliki uticaj odluke kineske vlade imaju na globalna tržišta i šta misle o kineskom stilu reformi, kineski političari moraće da se prilagode činjenici da će se ova petoljetka razvijati pod najvećim pritiskom i prismotrom do sada i da će svoje odluke morati prilagođavati stvarnosti globalne ekonomije, odnosno prihvatiti da kao najveća svetska ekonomska sila imaju određenu odgovornost prema globalnoj ekonomiji. 

Pre svega, od Kine se traži da prestane da manipuliše statistikama i da u osmišljavanju nacionalnih mera počne da vodi računa o njihovu uticaju na globalna tržišta. 

Analitičari očekuju da će Kina u novoj petoljetki odbaciti ciljni privredni rast od 7 odsto. Uoči sednice, premijer Li Kećijang rekao je da se vlada „neće boriti do smrti” za odbranu ciljanog BDP-a. U septembru je rast kineskog BDP prvi u zadnjih šest godina bio manji od sedam odsto. 

Ciljni rast i dalje će biti ambiciozan, očekuje se da će za idućih pet godina biti postavljen na oko 6,5 do 6,9 procenata. U optimističnoj varijanti, većina analitičara ne usuđuje se prognozirati ništa iznad 6 odsto. Takođe, očekuju se nove agresivne kratkoročne mere za podsticanje rasta, posebno zato što je leto bilo traumatično. 

Izgledno je takođe da će se Partija koncentrisati na stvaranje novih radnih mesta, rast plata i održiviji ekonomski rast, možda i na mere jačanja socijalne kohezije. Strateški cilj vlasti je stvoriti „društvo umerenog blagostanja”. Očekuje se jače i promovisanje individualnog blagostanja. 

Od konkretnih mera, očekuju se reforme koje će nakon lanjskih snažnih rezova ponovno podsticati veću državnu potrošnju, zatim jačanje sistema socijalne sigurnosti, organizovanijeg i zdravijeg tržišta rada, suzbijanje siromaštva i bolja zaštita okoliša. Škole, zdravstvo i medicinska industrija otvoriće se privatnom kapitalu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.