Srbija

18.04.2022. 12:05

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Klinički centar Srbije dobija 41 milion od naplate oportuniteta

Wikimedia/Mohamedramadanabdalstar

Srbija

18.04.2022. 12:05

Vlada Srbija donela je rešenje o raspodeli 500 miliona dinara koji su prikupljeni po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (plaćanja oportuniteta). Krivično gonjenje može da se odloži ako osoba sanira štetu izazvanu izvršenjem nedela, plati određeni novčani iznos u humanitarne svrhe, ili obavi određeni društvenokorisni rad. Najviše, 41,2 miliona dinara dodeljeno je Univerzitetskom kliničkom centru Srbiji za nabavku medicinske opreme.

Novac je dodeljen i Kliničko bolničkom centru Zvezdara (14,2 miliona dinara za projekat „Nabavka DHA aparata“). 

Klinički centar Niš dobio je 16,4 miliona dinara za nabavku artroskopskog stuba sa instrumentima za potrebe Кlinike za ortopediju i traumatologiju. 

Sredstva je dobilo i više domova zdravlja u Srbiji, kao i nekoliko osnovnih i srednjih škola. 

Javni tužilac može da odloži krivično gonjenje za krivična dela za koja je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina, ako osumnjičeni prihvati da ispuni jednu ili više obaveza, na primer, da otkloni štetnu posledicu nastalu izvršenjem krivičnog dela ili da nadoknadi pričinjenu štetu, ili da na račun propisan za uplatu javnih prihoda uplati određeni novčani iznos, koji se koristi za humanitarne ili druge javne svrhe 

Sredstva od odlaganja krivičnog gonjena u 2022. godini dobio je i Кliničko bolnički centar Zemun za „Projekat nabavke medicinske opreme: Centralni monitoring sistema za kardiološku koronarnu intenzivnu negu i aparati za 24-časovni Holter monitoring EКG-a i krvnog pritiska“.

KBC Zemun je za taj projekat dobio 21,1 milion dinara. 

Oko tri miliona dinara dobio je Institut za ortopediju „Banjica“ za novu opremu za unapređenje rada operacionog bloka. 

Klinički centar: Opremu kupili i za neizgrađene delove, platili sedam puta više

Кliničko bolnički centar „Bežanijska kosa“ dobio je 16,3 miliona dinara za „Post-Кovid projekat“.

Sredstva u iznosu od 1,6 miliona dinara je dobila i Unija studenata Pravnog fakulteta u Beogradu za projekat „Kopaonička pravna škola 2022 – Legalitas regnorum fundamentum“.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi  za obnovu fasade Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli dodeljeno je 5,1 milion dinara. 

Javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjena raspisalo je Ministarstvo pravde. Ukupno je raspodeljeno 500 miliona dinara.

Pravo učešća na Javnom konkursu imaju svi nosioci projekata (fizička lica, pravna lica, organi, organizacije, javne ustanove, preduzetnici, udruženja, fondovi, humanitarne organizacije) kojima se ostvaruje javni interes u oblasti zdravstva, kulture, prosvete, humanitarnog rada. 

Komisija za sprovođenje konkursa bira subjekte čije projekte predlaže Vladi radi dodele sredstava.

Ministarstvo: Useljenje u nove delove Kliničkog centra u februaru ili martu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.