Srbija

27.04.2022. 14:08

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Mihajlović: Gaspromove restrikcije Bugarskoj ne utiču na Srbiju

Foto: Screenshot video snimka TV Jefimija

Srbija

27.04.2022. 14:08

Obustava isporuke ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj neće uticati na isporuku ruskog gasa Srbiji, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. 

Ona je rekla da Srbija dobija gas Balkanskim tokom preko Bugarske, koja je tranzitna država, u redovnim, dogovorenim količinama od šest miliona kubika.

„Bez obzira na redovno snabdevanje, mi smo i ranije razmišljali šta možemo da uradimo ukoliko dođe do nepredviđenih situacija, odnosno prekida isporuka tranzitnoj državi, koja, kao što se ranije dešavalo, može da uzima gas za svoje potrebe, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka se nada da se to neće desiti, ali je i napomenula da je naša država spremna i za takvu situaciju ukoliko do nje ipak dođe.

Prema njenim rečima, Srbija troši približno 4,6 miliona kubnih metara gasa dnevno i ima dovoljno tog energenta za svoje potrebe.

„Imamo nekoliko mogućnosti, odnosno opcija za koje smo potpuno spremni. Jedna je da koristimo gas iz skladišta u Banatskom Dvoru, gde imamo za sada za 21 dan samo u našem delu, dok u ruskom delu ima rezervi za još 22 dana“, dodala je Mihajlović.

Gasprom obustavio gas Poljskoj i Bugarskoj

Kako je objasnila, iz tog skladišta dnevno može da se izvlači pet miliona kubnih metara i da se dodatno krene, ako je potrebno, u krizni plan broj dva, a to znači supstitucija gasa drugim energentom, što je obično mazut.

Prema njenim rečima, druga varijanta je da se dopuni skladište u Banatskom Dvoru, a treća zakup kapaciteta u nekom skladištu van Srbije, na primer u Mađarskoj i da se razmišlja o zajedničkoj kupovini gasa sa Evropom.

Ona je rekla i da se razmatraju sve opcije kako bi se obezbedile dovoljne količine gasa za predstojeću zimsku sezonu, kada je potrošnja na dnevnom nivou od 11 do 15 miliona kubnih metara.

PUTIN: NEPRIJATELJSKE ZEMLJE OD 1. APRILA PLAĆAJU GAS U RUBLJAMA
G7 ODBIO ZAHTEV MOSKVE DA RUSKI GAS PLAĆAJU U RUBLJAMA

Mihajlović je, govoreći o novom ugovoru sa Gaspromom, rekla da je jedna od opcija produženje postojećeg do kraja godine, umesto sklapanja novog dugoročnog ugovora.

„Kada bude gotova interkonekcija Niš-Dimitrovgrad, u septembru naredne godine, tada ćemo sigurno moći da razmišljamo o ugovorima sa drugim dobavljačima. Ili da dobijamo prirodni gas iz Grčke ili gas iz Azerbejdžana“, zaključila je Mihajlovićeva.

Gasprom je obustavio isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj nakon što su te dve zemlje odbile da plate ovaj energent u rubljama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.