Srbija

29.04.2022. 14:43

Danas online

Autor: Nova Ekonomija

Beogradski univerzitet dobio Odbor za zaštitu životne sredine

Foto: Pixabay

Srbija

29.04.2022. 14:43

Odbor za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu (UB) održao je svoju prvu konstitutivnu sednicu, preneo je Danas online. On predstavlja stručno i savetodavno telo čija je funkcija da Senatu i drugim telima Univerziteta podnosi predloge u cilju zaštite i unapređenja životne sredine.

Kako se dodaje, odborom će rukovoditi prorektor za međunarodnu saradnju UB Ratko Ristić.

„Slične odbore imaju Srpska akademija nauka i umetnosti i Akademija inženjerskih nauka Srbije, te ćemo uskoro uspostaviti saradnju sa velikim brojem vrhunskih stručnjaka koji su u tim telima. Moramo da šaljemo poruke u skladu sa takvom etikom, da radimo u interesu čitave naše zemlje i da definišemo javni interes“, rekao je na konstitutivnoj sednici predsednik Odbora Ratko Ristić.

On je podsetio da u Kodeksu profesionalne etike UB jedan od članova govori o tome da bi svaki član akademske zajednice trebalo da vodi računa o životnoj sredini i da sve što čini radi tako da se obezbedi veći stepen zaštite. 

CINS: Još tri miliona evra za MHE povezane sa Vučićevim kumom
Podnete dve krivične prijave zbog izgradnje MHE Ravni kod Užica

Pored Ristića članovi Odbora su prorektor za nastavu Dejan Filipović, Dragana Đorđević, naučna savetnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Miomir Kostić, profesor Elektrotehničkog fakulteta, Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta, Darko Nadić, sa Fakulteta političkih nauka, Danica Grujičić, profesorka Medicinskog fakulteta i Nikola Popović, student Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je 17. novembra 2021. godine izmene Statuta UB, kojima je omogućeno osnivanje Odbora za zaštitu životne sredine.

U narednom periodu Odbor za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu pokrenuće niz akademskih i društvenih aktivnosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.