Svet

10.05.2022. 10:12

BBC

Autor: Nova Ekonomija

Vrednost bitkoina opala za još 10%

Foto: Pixabay

Svet

10.05.2022. 10:12

Kriptovaluta bitcoin je nakona pada od 20 odsto u poslednjih sedam dana izgubila još 10 odsto svoje vrenosti u ponedeljak, preneo je BBCKako se ocenjuje, u vremenu tržišne neizvesnosti investitori prodaju imovinu poput kriptovaluta, jer se ona smatra rizičnom.

Vrednost bitkoina sada je ispod 31.000 dolara, što je za 50 odsto manje nego u novembru kada je ta kriptovaluta dostigla svoju najveću vrednost.

Pad kriptovalute sa najjačom tržišnom vrednošću usledila je nakon padova koji su zabeleženi na berzama širom sveta u Evropi, Aziji i Americi. Bitkoin inače čini oko trećinu tržišta kriptovaluta ukupne vrednosti blizu 570 milijardi dolara.

Kako dalje pokazuju podac sa berze Coinbase, Ethereum, druga najveća kriptovaluta na svetu, takođe je izgubila na vrednosti, za više od 20 odsto protekle nedelje.

Česte promene u trgovini digitalnom imovinom, kako se podseća, nisu bile neobične prethodnih godina, ali veći deo 2022. godine bio relativno miran za njihovo tržište.

Prošle nedelje, centralne banke širom sveta, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Australiju, podigle su kamatne stope jer se bore sa rastom inflacije (padom kupovne moći građana).

Pare se zvanično više ne peru u građevini, bitcoin sad glavna briga
Rekordna vrednost Bitcoin-a nakon što je Tesla investirala u kriptovalutu

Federalne rezerve Sjedinjenih Država podigle su svoju kamatnu stopu za pola procenta, što je najveće povećanje stope u poslednjih 20 godina.

Investitori su takođe zabrinuti zbog uticaja rata u Ukrajini na svetsku ekonomiju.

U međuvremenu, u poslednjih godinu dana Bitcoin je postao zakonsko sredstvo plaćanja u dve zemlje, Salvadoru i Centralnoafričkoj Republici.

Pošto je El Salvador rekao da će omogućiti potrošačima da koriste kriptovalutu u svim transakcijama, uz američki dolar, Međunarodni monetarni fond (MMF) ga je pozvao da poništi svoju odluku.

Bitcoin trenutno vredi 15.000 dolara
Bitkoin i eterum dostigli rekordnu vrednost

Kako se dodaje, Uber je bio među kompanijama koje su izazvale pad indeksa na svetskim berzama.

Akcije te kompanije pale su za više od 11 odsto u ponedeljak nakon što su mediji objavili da je izvršni direktor Dara Khosrovšahi upozorilo da investitori postaju oprezniji u pogledu ulaganja.

On je rekao je da će Uber odgovoriti smanjenjem troškova i usporavanjem zapošljavanja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.