Srbija

09.11.2015. 21:16

N1

Autor: Nova Ekonomija

FIC: Najmanje urađeno u reformi poreskog sistema

Srbija

09.11.2015. 21:16

Savet stranih investitora u Srbiji predstavio je u ponedeljak šta je učinjeno, a šta ostaje da se uradi na popravljanju privredne klime u Srbiji da bi Srbija privukla nove investicije. S druge strane, premijer Aleksandar Vučić kaže da Srbija prednjači po vrednosti stranih investicija u regionu, iako i sam kaže da treba još mnogo toga da se uradi.
Počeće se, kaže premijer, od obrazovanja. Puna reforma koja je neophodna za privlačenje stranih investitora, treba kod mladih da razvije radne navike i preduzetnički duh. Premijer je najavio i plan da renovira sve škole, ali i bolnice u Srbiji.
„Mi i dalje volimo da idemo po sastancima, da ja to prevedem na prost jezik, i da držimo govore, ali kad dođe do toga kako ćemo da isporučimo rezultate, tu smo mnogo slabiji“, kaže Aleksandar Vučić.
Šta kaže Bela knjiga (koja sadrži predloge investitora) da je ostvareno. Prema Savetu, Srbija je napredovala, između ostalog, u oblasti nekretnina i gradnje, inspekcija, transporta i intelektualne svojine. Takođe, u energetici i opštem pravnom okviru. Najmanje se odmaklo u reformama poreskog sistema, deviznom poslovanju, kao i u oblastima hrane i poljoprivrede.
Prema rečima predstavnika Saveta stranih investitora 40 odsto primedbi iznesenih prošle godine, vlada je do ove godine uvažila. Međutim, ono što je ostalo kao nerešeno pitanje jeste privatizacija preostale društvene imovine. Kako je rečeno na jučerašnjem panelu, za preostala društvena preduzeća nema mnogo interesovanja. Znači li to da će državna pomoć da se nastavi.
U Savetu očekuju da se privatizacija završi: „Postoje brojni razlozi za to. Pre svega, te firme su na teretu državnog budžeta. Osim toga, uvek će biti pitanje da li su zaista jednaki uslovi poslovanja za sve, kad se državne kompanije takmiče sa privatnim“, kaže Uve Fredhajm, Savet stranih investitora.
Iz vlade kažu da će deo tih kompanija završiti u stečaju, ali i da još nije odlučeno da li će se državna pomoć potpuno obustaviti.
„Još na sednici Vlade nismo razgovarali o daljim koracima. Zaista se nadamo i činimo sve da kada nađemo zaitenresovane potencijalne investitore i za te kompanije. Nadam se da će toga ipak biti. Ali hajde da sačekamo, rok još nije istekao“, kaže Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije.
Strani investitori od vlade očekuju da ubrza strukturne reforme i unapredi sprovođenje zakona, ali i da nastavi usklađivanje zakona sa evropskim.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.