Srbija

20.05.2022. 14:05

PKS

Autor: Nova Ekonomija

Rastući troškovi, ključni izazov za privredu

Foto: Pixabay

Srbija

20.05.2022. 14:05

Rastući troškovi proizvodnje zbog visokih cena energenata na svetskom tržištu, ali i drugih sirovina i repromaterijala, najveći su izazovi pred kojima se nalazi privreda Srbije u 2022, u vreme kada se Evropa i svet suočavaju sa globalnom krizom čije posledice mogu biti najveće od Drugog svetskog rata, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije (PKS). 

Uprkos neizvesnostima, domaći privrednici su umereni optimisti i očekuju stabilne poslovne performanse u drugom kvartalu 2022. godine, isti ili veći promet i izvoz, kao i stabilnu zaposlenost, pokazala je Anketa Privredne komore Srbije (PKS) o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata, koja je urađena u aprilu ove godine.

Gotovo 40 odsto anketiranih očekuje nepromenjen promet, svega 12 odsto smanjenje, ali zabrinjava podatak da su troškovi inputa povećani kod 83 odsto ispitanika u odnosu na kraj 2021. godine. Oko 63 odsto anketiranih povećalo je cene gotovih proizvoda ili usluga, dok 36 odsto ispitanika nije imalo promene u odnosu na poslednji kvartal prošle godine.

NEMA JEFTINE ENERGIJE KAŽE MINISTARKA MIHAJLOVIC

Privrednici pokazuju izraženi optimizam za drugi kvartal 2022. godine u pogledu kretanja izvoza – 43 odsto očekuje rast međukvartalnog izvoza i to u proseku za 23 odsto, a 44 odsto nepromenjen nivo. Najveći problem privreda ima sa nabavkom i cenom resursa, navodi se u Anketi.

Od ukupnog broja anketiranih 75 odsto raspolaže sa dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a najviše problema sa likvidnošću ima sektor elektronskih komunikacija, jer kako pokazuju rezultati Ankete, 38 odsto anketiranih iz ove branše ne raspolaže sa dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja.

„PRIVREDNI RAST ĆE BITI MANJI NEGO ŠTO SMO OČEKIVALI“

Od početka godine zaposlenost je stabilna, 87 odsto anketiranih je održalo ili povećalo broj radnika, a čak 95 odsto ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih u narednom periodu.

Anketa PKS o poslovnoj aktivnosti preduzeća urađena je na uzorku od 1.552 preduzeća koji zapošljavaju više od 244.000 radnika. Prema podacima iz finansijskih izveštaja za 2020. godinu, kompanije iz uzorka ostvarile su 19,5 milijardi evra poslovnog prihoda, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prvom kvartalu 2022. godine imale su robni izvoz u vrednosti od 2,4 milijarde evra, što je za 46 odsto više u odnosu na isti period 2021. godine. Oko 18 odsto kompanija iz uzorka imaju strani osnivački kapital.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.