Svet

17.11.2015. 17:38

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Kina gotovo prepolovila investicije u Africi

Svet

17.11.2015. 17:38

Kineske investicije u Afriku smanjene su u prvoj polovini 2015. više od 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su zvanični podaci u Pekingu.

Ovaj pad investiranja dolazi u vreme kada usporavanje privrednog rasta Kine dovodi do pada tražnje sirovina u toj zemlji.

Prirodni resursi iz Afrike doprineli su kineskom ekonomskom procvatu i Kina je 2009. postala najveći trgovinski partner Afrike, prenosi agencija Frans pres. 

Rast druge po veličini svetske ekonomije usporio je na najniži nivo od perioda globalne finansijske krize, što je dovelo do slabljenja cena sirovina širom sveta. 

Direktne investicije Kine u Africi potonule su više od 40 odsto, na 1,2 milijarde dolara, u šest meseci zaključno sa junom, rekao je novinarima u Pekingu portparol Ministarstva trgovine, Šen Denjang. 

Kina je brojnim afričkim zemljama odobravala kredite i finansirala izgradnju infrastrukture, a kritičari navode da je Peking to činio da bi dobio prava na vađenje ruda i ugovore za izgradnju nekretnina. 

Šen je za smanjenje investicija okrivio sporu globalnu privredu i nestabilne globalne cene sirovina. Uvoz iz Afrike u Kinu pao je gotovo 43 odsto u prvoj polovini 2015, ukazujući na slabljenje tražnje energenata i resursa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Pa pola sata ili 45 minuta bas se razlikuje????,unisticete nam decu,oni su svakako zajedno na ulicama,druze se bez maski! Stariji i po kaficima! Bitno da se u skolu ne moze po propisima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.