Svet

18.11.2015. 14:19

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Prihodi Merkator grupe opali u odnosu na prošlu godinu

Svet

18.11.2015. 14:19

Grupa Merkator je od januara do oktobra 2015. ostvarila prihode od prodaje od 1,95 milijardi evra, dva odsto niže nego u istom periodu lani, saopštila je ta kompanija.

Međutim, kako piše slovenački list Finance, ovaj rezultat nije realno porediti s prošlom godinom, jer je kompanija prošla kroz velike promene zbog konsolidacije poslovanja na svim tržištima nakon što je je preuzeo hrvatski Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića.

„U Srbiji su se prihodi značajno povećali, jer je Merkatoru Srbija pripojen lanac Idea, dok su se na hrvatskom i bosanskohercegovačkom tržištu snizili zbog prenosa Merkatorovih maloprodajnih jedinica Konzumu. Na ta dva tržišta Merkator je ostvario prihod uglavnom prodajom dućana Modiana i Intersport, i na osnovu prodaje nekretnina“, kažu u Merkatoru. 

Grupa je tokom devet meseci ostvarila dobit od 61,2 miliona evra, dok je u istom periodu lani dobit iznosila 31 milion evra. 

„Poboljšanje je rezultat fokusiranja na osnovnu trgovačku delatnost na tržištima Slovenije, Srbije i Crne Gore, poboljšanja poslovanja nematičnih delatnosti, ozbiljnog smanjenja troškova u okviru racionalizacije poslovanja, kao i prodaje nekih nestrateških delatnosti“, naveli su iz Merkatora, prenosi Tportal. 

Agrokorova akvizicija Merkatora okončana je u septembru prošle godine, a vrednost transakcije bila je veća od pola milijarde evra. Todorić je kupovinom Merktora dobio najveć maloprodajnu i veleprodajnu mrežu regionu i šire.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Lepo, ali malo treba prioveriti stvari pre nego što se puste u javnost. Vožnja Šarganskom osmicom obavlja se po pruzi koja izgleda isto onako kao i kada je puštena u saobraćaj, 1929. Nema nikakvih vozova na struju, uglavnom je lokomotiva na dizel vuču, “dizelka”, koja je tuda saobraćala i u vreme ukidanja pruge 1974., a ponekad se može i videti parna lokomotiva, popularni “ćira”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.