Svet

23.11.2015. 21:10

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Ukrajina obustavila promet robe prema Krimu

Svet

23.11.2015. 21:10

Ukrajinska vlada naredila je prekid isporuke svih vrsta robe Krimu, poluostrvu koje je Rusija pripojila prošle godine.
„Ukrajinska vlada privremeno prekida tranzit robe između Ukrajine i Krima na inicijativu premijera Arsenija Jacenjuka“, navodi se u saopštenju ukrajinske vlade.
Ovaj potez usledio je pošto su ovog vikenda nepoznate osobe srušile dalekovode zbog čega veći je veći deo Krima ostao bez struje. 
Potpredsednik ruske vlade Dmitri Kozak rekao je da poluostrvo može da namiri samo 30 odsto svojih potreba za strujom. Jacenjuk je dao ovaj predlog na sastanku kabineta čime je podržao inicijativu predsednika Petra Porošenka. 
Porošenko je zatražio da se zaustavi isporuka robe i svaka komercijalna razmena sa Krimom, koji u velikoj meri zavisi od Ukrajine za snabdevanje vodom i strujom. Krimske vlasti optužile su ukrajinsku vladu da je ona kriva za oštećenje dalekovoda. Vlasti u Kijevu su potvrdile da su dalekovodi oštećeni ali da ne znaju ko je za to odgovoran. 
Jacenjuk je naveo da je odluka o prekidu isporuke robe Krimu odgovor na pretnju Rusije da će uvesti embargo na ukrajinsku robu od 2016. godine, datum kada stupa na snagu zona slobodne trgovine između Ukrajine i Evropske unije. 
Rusija je prošle nedelje najavila da će zabraniti sav uvoz hrane iz Ukrajine od 1. januara. Ukrajina i Rusija u oktobru su jedna drugoj zabranile i sletanje nacionalnih aviokompanija. 
„Što se tiče embarga želim da istaknem da će Ukrajina odgovoriti recipročno. Posle svakog ruskog embarga Ukrajini uslediće ukrajinski embargo Rusiji“, rekao je Jacenjuk.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. ovi programi i lazi vezano za ostanak mladih u zemlji su cista prevara jos od 2000godine kada su privatizovali sve .bez odredjivanja minimalne zarade koja je realno potrebna jednoj porodici ne pojedincu.sada privatnika ne mozes naterati da da nekom 60000 hiljadaako on to nece a i zasto bi?zato nas ima dosta u sivoj zoni da bi mogli da iskolujemo decu pa posle nama sta bude .A deca neka beze sto dalje od ove rupe zvana srbija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.