Svet

24.11.2015. 22:23

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Norveška smanjuje investicije u naftnom sektoru

Svet

24.11.2015. 22:23

Norveški naftni sektor, koji je od ključnog značaja za tu zemlju, znatno će smanjiti investicije u 2016. u odnosu na ranije očekivani nivo.
Niske cene nafte učinile su istraživanje novih naftnih polja manje profitabilnim za Norvežane.
Očekuje se da će norveške naftne kompanije na domaće investicije potrošiti 171 milijardu kruna (18,6 milijardi evra), 10 milijardi kruna manje u odnosu na nivo prognoziran u avgustu, navodi norveški Zavod za statistiku, a prenosi agencija Frans pres. 
Investicije za ovu godinu su nepromenjene i iznosiće 192,7 milijardi kruna, što znači da će u 2016. one biti 11,3 odsto manje u odnosu na 2015. 
Nafta je ključni pokretač privrednog rasta Norveške, a centralna banka te zemlje već je srezala kamatne stope za polovinu u proteklih godinu dana, na 0,75 odsto, u pokušaju da podstakne ekonomsku aktivnost. Analitičari predviđaju da bi do novog sniženja stope moglo doći već u decembru.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. E evo nesto me zabole za algoritam…Ceo svet priprema ovu idiotariju kao da su svi gradjani krimosi…Krimosi vam sede po vladama zemalja koje ovo kupuju…pa da se zna koga ne smeju da procesuiraju….Maske su odraz podanistva i beskicmenjastva…Ima jako puno beskicmenih likova koji misle tudjom televizijom…Nemaju integritet…Srbija je puna takvih gmazova….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.