Vesti iz izdanja

30.06.2015. 12:13

Autor: Ana Krajnc

Čovek koji je pobedio Google

Robin Li, osnivač kineskog internet-pretraživača Baidu

Poreklom iz siromašne radničke porodice sa severa Kine, Robin Li je svoj put krčio obrazovanjem i vrednim radom. Uspeo je da sa najbrže rastućeg tržišta na svetu izbaci svetskog rivala Google, kreirajući Baidu, internet-pretraživač sa jasnim kineskim karakterom. Danas je jedan od najuticajnijih poslovnih ljudi sveta, sa bogatstvom procenjenim na 15,2 milijarde dolara, na listi magazina Forbes zauzima 62. mesto među svetskim milijarderima, a peto u Kini

Robin Li, osnivač je i direktor kompanije Baidu, najvećeg internet-pretraživača u Kini. U prošloj godini kompanija je ostvarila profit u vrednosti od 49 milijardi juana (oko 7,9 milijardi dolara). Analitičari kompanije Keybank predviđaju rast akcija te kompanije koja se listira na Njujorškoj berzi i u ovoj i u narednoj godini. Kako se navodi, procene pokazuju da će profitne margine od osnovnog posla biti stabilne, bez obzira na povećane troškove kompanije za ulazak u nove poslove. Sa rastom profita od 33 odsto i stabilnim marginama, zaključuju analitičari, akcije Baidua ocenjuju se kao veoma atraktivne.

Kroz akvizicije, Baidu je proširio svoje poslovanje na bežične usluge, elektronsku trgovinu, izradu digitalnih mapa i posvećeno radi na istraživanjima novih generacija pretrage putem glasa i prepoznavanja slike.

Plan Robina Lija je da kompanija okrene fokus ka mobilnim servisima, jer su oni učestvovali sa 50 odsto u ukupnim prihodima kompanije u poslednjem kvartalu, dok je u prethodnom njihovo učešće bilo 42 odsto. U tome je, prema analizi kompanije Morgan Stanley, pretekao svog najvećeg rivala američki Google, kome prihodi od pretraga sa mobilnih telefona čine 30 odsto, navodeći i da Baidu intenzivno radi na istraživanju metoda povećanja tih prihoda. 

Nedavno je objavljeno i da Baidu zajedno sa nemačkom kompanijom BMW planira da do kraja godine proizvede prototip samovozećeg automobila.

Internet-ratište

Rođen je u radničkoj porodici u gradu Jangkuan u provinciji Šanksi. Roditelji su zarađivali za život radeći u lokalnoj fabrici. Od petoro dece, Li je bio jedini dečak. Iako je odrastao u siromaštvu, bio je spreman da uči, najviše zato što ga je, kako je rekao u jednom intervjuu, majka stalno motivisala da uzima najbolje od obrazovanja.

Diplomirao je informacioni menadžement na Pekinškom univerzitetu 1991. godine. Odlučuje da ode u Ameriku da bi nastavio školovanje i 1994. godine upisuje se na državni univerzitet Njujork u Bafalu, na magistarske studije iz oblasti računarskih nauka. Iste godine počeo je da radi za informacioni servis IDD, u sastavu kompanije Dow Jones, na razvoju  internet-izdanja časopisa The Wall Street Journal. Paralelno je razvijao i algoritme za internet-pretraživanje i hyperlink-ove.

 Tako je Li 1996. godine napravio Rankdex, algoritam za rangiranje sajtova u pretraživaču, koji je 1999. patentirao u SAD, a kasnije upotrebio kad je osnovao Baidu u Kini.

Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetdrugom broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.