Svet

03.12.2015. 12:49

SeeBiz

Autor: Nova Ekonomija

Kakav dogovor imaju Mekdonalds i Luksemburg?

Svet

03.12.2015. 12:49

Evropske regulatorne vlasti verovatno će zvanično pokrenuti istragu o dogovoru Mekdonaldsa i Luksemburga.
EU sumnja da je Mek zahvaljujući tom dogovoru, plaćao manje poreze nego što je trebalo, čime bi se nastavila borba Evropske unije protiv izbegavanja plaćanja poreza.
Radnički sindikati optužili su nedavno Mekdonalds da je izbegao plaćanje oko jedne milijarde evra poreza u periodu od 2009. do 2013. godine usmerujući prihode u svoju luksemburšku filijalu te su pozvali evropske vlasti da pokrenu istragu protiv tog lanca restorana brze hrane. 
Mekdonalds je saopštio da nema saznanja o bilo kakvoj istrazi u EU i da je poštovao sve poreske zakone i pravila u Evropi. 
„Od 2010. do 2014. godine Mekdonaldsove kompanije platile su više od 2,1 milijardu dolara samo korporativnih poreza u EU, uz prosečnu poresku stopu od gotovo 27 odsto“, saopštila je ta kompanija. 
Evropske vlasti za tržišno takmičenje već neko vreme razmatraju dokaze u vezi Mekdonaldsa, saznaje Rojters. Podseća kako te vlasti moraju da šitite pravila konkurencije, a njega nema, ako neke kompanije profitiraju od specijalnih dogovora o plaćanju poreza, a ostale ne. 
Izbegavanje plaćanja poreza postala je vruća politička tema u EU jer su dogovori, koji su omogućili pojedinim multinacionalnim kompanijama plaćanje poreza od 1 odsto pa i manje, izazvali bes javnosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.