Svet

16.12.2015. 19:56

PunKufer

Autor: Nova Ekonomija

Koje su zemlje bile najbolje za život u 2015. godini?

Svet

16.12.2015. 19:56

Hjuman development indeks (HDI) je mera osnovnog ljudskog razvoja u 188 zemalja sveta prema kojem Ujedinjene nacije svake godine sastavljaju listu država najboljih za život. Indeks se izračunava u odnosu na životni stil i standard, obrazovanje i dugovečnost stanovništva.
Norveška je po dvanaesti put zaredom proglašena najboljom zemljom za život prema ovom indeksu UN-a, pa se smatra najprosperitetnijom državom sveta. Prosečna starost stanovništva u ovoj skandinavskoj zemlji iznosi 81,6 godina. 
Na lestvici najboljih mesta za život sledi Australija, čiji se stanovnici u proseku najduže obrazuju (20,2 godina) i Švajcarska, koja je ponovo osvojila 3. mesto lestvice najboljih mesta za život. 
Srbija se našla u prvoj polovini lestvice (66. mesto) koja ima 188 država sveta. Hrvatska se našla na 47. mestu, Crna Gora zauzela je dva mesta niže, dok je Bosna i Hercegovina na 85. mestu. 
Deset zemalja najboljih za život: 
1. Norveška
2. Australija 
3. Švajcarska 
4. Danska 
5. Holandija 
6. Nemačka 
7. Irska 
8. Sjedinjene Američke Države 
9. Kanada 
10. Novi Zeland

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. To beše ona savetnica u okviru KŠ, koja je izjavila da je u toku prvog talasa bezbedno izaći na izbore? Čemu služe maske na otvorenom? Zašto stari ljudi nisu smeli da izlaze tokom vanrednog stanja kad smo svi ostali bili u kućama? Zašto broj autobusa u gradskom i međugradskom saobraćaju nije povećan shodno aktuelnoj situaciji? Zašto nema kontrole prevoza i prevoznika? Zašto nema kontrole sprovođenja mera po JP i gradilištima? Ko je odgovoran za neistinite podatke o broju zaraženih i preminulih? Koji su testovi u pitanju, PCR ili serološki?
    Ova vlast, sem sumanutog izazivanja panike i sumnjivih nabavki ništa konkretno i smisleno nije uvela niti sprovela ni u jednom sektoru od proglašenja i ukidanja vanrednog stanja pa sve do dana današnjeg. Građanstvo jeste u velikoj meri odgovorno i ne treba da puni budžet (iz kog plate prima KŠ i celokupna vlada) na osnovu nerazumnih i beskorisnih mera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.