Svet

18.12.2015. 11:44

B92

Autor: Nova Ekonomija

Nju Delhi privremeno zabranio prodaju ‘dizelaša’ zbog zagađenja

Svet

18.12.2015. 11:44

Vrhovni sud u Nju Delhiju odlučio je da privremeno zabrani prodaju vozila sa dizel motorima većim od 2.000 kubika, u pokušaju da smanji zagađenje vazduha u glavnom gradu Indije. 
Zabrana stupa na snagu odmah a trajaće do 31. marta 2016.
Poput glavnog grada Kine, Pekinga, koji muku muči sa smogom, i prestonica Indije guši se u izduvnim gasovima koje proizvode motori 8,5 miliona vozila na ulicama Nju Delhija. 
Zbog toga su vlasti u 2014. bile prinuđene da donesu meru zabrane korišćenja motornih vozila koja su starija od 15 godina. 
Osim toga, Nju Delhi je zabranio prolazak kroz grad kamiona starijih od 10 godina, a od taksista se zahteva da konvertuju svoja vozila tako da mogu da koriste komprimovani prirodni gas (CNG). 
Poslednja u nizu odluka kojima vlasti pokušavaju da se izbore za čistiji vazduh u jednom od najzagađenijih gradova u svetu, odnosi se na privremenu zabranu prodaje dizelaša većih od 2.0 l. 
Zabrana će trajati do kraja marta, a očekuje se da bi Vrhovni sud mogao uskoro da je proširi i na čitavu državu. Odluka je doneta na inicijativu indijskih udruženja koja se bave zaštitom životne sredine. 
Sa druge strane, proizvođači automobila su zabrinuti kako će se ova zabrana odraziti na njihovo poslovanje. Tako je Mercedes, koji u regionu Nju Delhija plasira 25 odsto od ukupnog broja prodatih vozila u Indiji, saopštio da će morati da preispita buduće investicije u toj zemlji, kao i da će biti prinuđen da smanji broj radnika koji su zaposleni u sektoru prodaje. 
Times Of India piše da dizelaši čine preko 23% vozila na ulicama Nju Delhija, čiji se broj svakog dana uveća za novih 1.400 automobila.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.