Svet

21.12.2015. 10:39

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Makedonija pokušava da ograniči rast potrošačkih kredita

Svet

21.12.2015. 10:39

Narodna banka Makedonije (NBM) usvojila je mere koje bi trebalo da uspore visok rast dugoročnih potrošačkih kredita u toj zemlji.
Te mere se uvode da bi se ograničili potencijalni rizici od ubrzanog rasta dugoročnih potrošačkih kredita, odnosno da se preventivno utiče na signale za budući mogući rast rizika naplate tih kredita.
Kako se navodi u saopštenju NBM, mera predviđa da se poveća kapital koji poslovne banke izdvajaju za svaki potrošački kredit čiji je rok vraćanja osam ili više godina, a primenjivaće se od 1. januara 2016. godine. 
Prema objašnjenju centralne banke, ta mera ne znači da će banke prestati da odobravaju zajmove sa dužim rokovima vraćanja, ali se očekuje da slede taj signal i da doprinesu usporavanju rasta dugoročnih potrošačkih kredita. 
U poslednje dve godine, prema NBM, značajan rast je zabeležen kod potrošačkih kredita ročnosti do 10 godina, „čija je godišnja stopa rasta u septembru dostigla čak 47,5 odsto“. 
„Iako je za sada rast nefunkcionalnih kredita umeren, on ubrzava nekoliko poslednjih meseci“, navela je makedonska centralna banka uz napomenu da je trenutno učešće nefunkcionalnih kredita na relativno niskom nivou od 5,2 odsto. 
Prema makedonskim medijima, zaključno sa septembrom ukupan dug građana Makedonije kod banka iznosio je više od milijarde evra, što je 14,3 odsto više nego lane.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.