Svet

23.12.2015. 14:00

B92

Autor: Nova Ekonomija

EPA: Mazdini automobili najštedljiviji

Svet

23.12.2015. 14:00

Prema izveštaju o trendovima potrošnje goriva za laka vozila američke Agencije za zaštitu životne sredine (EPA), Mazdini automobili su najefikasniji.

Japanska marka našla se na vrhu liste proizvođača za modelsku godinu 2014, što joj je treće uzastopno prvo mesto, a prema preliminarnim rezultatima agencije EPA takođe je vodeća za modelsku godinu 2015. 

Prosečna potrošnja goriva u kombinovanom ciklusu za sve Mazde (modeli za 2014. godinu) koje su prodate u SAD bila je 29,4 mpg (8,0 l/100 km), što predstavlja poboljšanje od gotovo 5% u odnosu 2013. godinu. 

Istovremeno, novi Mazdini automobili prosečno su emitovali 188 g CO2/km, što je za 9% manje nego godinu dana ranije. Poređenja radi, ukupan prosek za tržište Sjedinjenih Država u istom periodu bio je 24,3 mpg (9,7 l/100 km) i 227 g CO2/km. 

Smatra se da EPA vrednosti odražavaju potrošnju goriva i emisiju CO2 mnogo bliže stvarnim uslovima vožnje od NEDC (New European Driving Cycle) testova koji se koriste u Evropi. 

Ovaj uspeh u velikoj meri može se pripisati Mazdinoj Skyactiv tehnologiji, koja obuhvata iz temelja razvijenu novu generaciju motora, menjača, mehaničkih sklopova i karoserija. 

Zahvaljujući aktuelnoj generaciji Skyactiv motora, japanski proizvođač je uspeo podići ukupnu efikasnost svoje game automobila za više od 30% u odnosu na 2008. godinu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. To vec nije porez,vec zulum koji ce unistiti male poljoprivrednike,njihove proizvode iz kokosinjaca necete videti na pijacama,vec ce te ih kupovati u marketima.Isto je sa svom drugom malom stocarskom proizvodnjom.Za jedno gazdinstvo da bi se bavilo stocarskom proizvodnjom potrebno je imati 5-6 objekata koji ce biti oporezovani.Nisam video da su navedeni WC klozeti napolju i mesto djubrista gde se odlaze stajnjak,kako su to mogli da previde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.