Vesti iz zemlje

31.05.2022. 15:48

MSP 10 Expo

Autor: Nova Ekonomija

Mala i srednja preduzeća kao pokretač nove srpske privrede

MSP 10 Expo

 Konkurentnost na međunarodnoj sceni, pristup globalnim tržištima, inovativnost, održivost i zelena tranzicija, visoke performanse rasta i produktivnost, odlike su modernih privreda. Nova srpska privreda počiva na malim i srednjim preduzećima koja već ispunjavaju ove kriterijume. 

MSP snažno doprinose razvoju privrede širom Srbije i pružaju dragocen doprinos povećanju zaposlenosti uz dostojanstvene uslove rada, smanjenju siromaštva i nejednakosti, kao i cirkularnoj ekonomiji, zelenoj transformaciji i energetskoj efikasnosti. Ona su nosioci najvećeg dela domaće privrede gde kreiraju 60% dodate vrednosti i učestvuju sa 45% u ukupnom izvozu, od čega u robnom izvozu ostvaruju 6,5 milijardi evra. 

U proizvodnji poslovnog sektora, izuzimajući poljoprivredu, imaju 60 % učešća, zapošljavaju skoro milion ljudi, što je 45% svih zaposlenih u Srbiji. U ovom sektoru zaposlenost bez ugovora o radu pala je na ispod 5%, čime ovi šampioni srpske privrede daju značajan doprinos smanjenju sive ekonomije.

U okviru Platforme za opštedruštveni dijalog „Održivi razvoj za sve“, a u kontekstu ostvarivanja ciljeva održivog razvoja i Agende 2030 Ujedinjenih nacija, Centar za visoke ekonomske studije (CEVES) već više od dve godine vodi dijalog sa ključnim srpskim preduzetnicima o potrebama razvoja srpske privrede, radi prepoznavanja i pokretanja inicijativa koje će doprineti ostvarivanju ove vizije do 2030. godine. Tim povodom, 1. juna 2022. u MIND Parku u Kragujevcu, održaće se završna konferencija i izložba pod nazivom „MSP Srbije 2030: MSP100 Expo“, u organizaciji CEVES-a i MIND Parka, a u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ koju sprovodi GIZ uz podršku vlada Švajcarske i Nemačke. Konferenciju je podržala i Ambasada Slovenije.

Ko su vodeća srpska MSP?

U Srbiji je tokom prethodne tri decenije stasalo nekoliko stotina veoma uspešnih MSP, od kojih su neka u svojim nišama gotovo lideri na evropskom nivou. „Domaće znanje“ građeno u socijalističkim proizvodnim sistemima počelo je da zaostaje u 80im i da se urušava u 90im, kad su ti sistemi postali i sasvim neodrživi. Nestankom velikih sistema, njihovi resursi se rasipali i postali klice razvoja nove domaće privrede. MSP obnavljaju domaća industrijska znanja i kapacitete. Kapacitet današnjih domaćih MSP izvoznika ušestostručio se za 15 godina, a gotovo skoro isto toliko porastao je i broj MSP koja izvoze više od 100.000 EUR vrednosti. 

Pored sektora u kojima Srbija ima tradicionalnu konkurentsku prednost, kao što je proizvodnja prehrambenih proizvoda, specijalnih mašina i alata i metalnih proizvoda, srećemo ih i u modernim granama privrede  kao što su proizvodnja medicinskih aparata i opreme, električnih i optičkih proizvoda, softverskih i hardverskih IT rešenja. Udeo IKT sektora u proizvodnji u Srbiji prestiže evropski prosek (4.92%). Prihod iz inostranstva cele privrede prijavljen kao IKT, profesionalne ili kreativne usluge, ili kako ih skraćeno zovemo “pametne usluge” dostiže 4 milijarde eura. 

Konferencija je prilika da se predstave vodeća MSP Srbije, skriveni šampioni preduzetništva kod kojih direktan izvoz sopstvenih  proizvoda i usluga čini više od 24,9% prihoda i ima vrednost veću od milion evra. Među njima je veliki boj porodičnih firmi, mladih preduzetničkih,  koje pomalo i neprimećeno, već godinama prave izvrsne rezultate, na najzahtevnijim tržištima, zahvaljujući preduzetničkom, inovacionom duhu i koja predstavljaju najzdravije tkivo našeg razvoja i konkurentne privrede u svetskim okvirima.

Inovacioni klasteri kao model razvoja malih i srednjih preduzeća

Izazov sa kojim se MSP suočava je neuobičajena usitnjenost ovog sektora u Srbiji, koji se razvija izolovano, bez saradnje i dovoljnog nivoa podrške. 

Da bi se napredovalo, neophodno je povezivanje – ne samo među firmama, već i sa obrazovnim i razvojnim institucijama i organizacijama. Povezivanje je važno zbog toga što mala i srednja preduzeća često nemaju kapacitete da samostalno premoste razvojne izazove, ističu u CEVES-u i dodaju da inicijativa koja bi unutar istog sektora oko već uspešnih preduzeća okupila ona sa manjim iskustvom, donela korist za oba. Etablirana preduzeća bi mogla da manje zahtevne delove proizvodnje prepuste preduzećima sa manjim iskustvom i koncentrišu resurse na zahtevnije delove poslovanja, dok bi manje iskusna preduzeća dobila priliku da od uspešnih uče kroz praktičan rad.  

Kao moguće efikasno rešenje, stručnjaci sve češće pominju inovacione klastere u okviru kojih se mogu udruživati različiti sektori. Spajanje IT tehnologija sa poljoprivredom ili medicinom, mašinske i prehrambene industrije, donose višu dodatnu vrednost i veću produktivnost za sve. 

U ovom procesu spajanja industrijskih veština i tehnoloških znanja uz očuvanje prirodnih resursa najvidljiviji rezultati već su ostvareni u „pametnoj“ poljoprivredi, biotehnologiji, kao i efikasnoj proizvodnji za diverzifikovane kupce. Upravo ovi sektori u Srbiji su već pokazali da imaju jasne konkurentske prednosti i dovoljan broj lidera na tržištu. 

MSP Srbije 2030: MSP100 Expo

O udruživanju, korišćenju prilika iz stranih i domaćih fondova, učenju iz inostranih primera, doprinosu MSP-a razvoju nauke i kapaciteta zemlje za inovacije – na konferenciji „MSP 100 Expo“, govoriće eminentni stručnjaci, predstavnici nadležnih institucija, domaći i strani eksperti. Cilj konferencije je i doprinos novoj MSP strategiji i stvaranje uslova da od postojećih 100 šampiona, do 2030. godine ovaj broj dosegne 1000 uspešnih, inovativnih, istinskih lidera razvoja.  

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.