Svet

19.01.2016. 16:36

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Davos: Većina generalnih direktora ne očekuje poboljšanje u narednih godinu dana

Svet

19.01.2016. 16:36

Dve trećine generalnih direktora (66%) smatra da je njihovo preduzeće u većoj meri ugroženo danas nego pre tri godine. 

Nešto više od četvrtine direktora (27%) veruje u poboljšanje globalnog ekonomskog rasta u narednih 12 meseci, što predstavlja pad za 10 poena u odnosu na prošlu godinu.

Osim pomenutog, rezultati Godišnje ankete kompanije PwC koja se sprovodi među generalnim direktorima u svetu pokazuju da je tek nešto više od jedne trećine direktora (35%) veoma uvereno u rast svojih kompanija u narednog godini, što predstavlja pad za 4 poena u odnosu na prošlu godinu (39%), i čak jedan poen manje nego 2013. godine.

Rezultati Godišnje ankete kompanije PwC koja se sprovodi među generalnim direktorima, pod nazivom ‘Redefinisanje pojma uspešnog poslovanja u svetu koji se menja’, ističu sumornu perspektivu svetske privrede u narednih dvanaest meseci. Više od 1.400 generalnih direktora anketirano je za potrebe istraživanja, čiji se rezultati objavljuju danas, na dan otvaranja godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma koji se održava u Davosu u Švajcarskoj.

Reforma privrednog sistema Kine, pad cene sirove nafte i zabrinutost zbog aktuelne geopolitičke situacije u svetu utiču na ukupni porast neizvesnosti u pogledu globalnog privrednog rasta. U celini posmatrano, tek nešto više od jedne četvrtine (27%) generalnih direktora veruje da će privredni rast biti veći u narednih 12 meseci, u poređenju sa 37% direktora koji su se tako izjasnili prošle godine, dok 23% generalnih direktora veruje da će privredni rast biti manji (2015: 17%) Generalni direktori u Severnoj Americi su upola manje (16%) optimistični nego direktori u najoptimističnijim delovima sveta (zapadnoj Evropi 33% i Bliskom istoku 34%). Skoro jedna trećina generalnih direktora u Kini (33%) veruje da će u 2016. godini doći do usporavanja globalnog privrednog rasta.

Pad optimizma u pogledu rasta prihoda

Optimizam u pogledu rasta prihoda u narednih 12 meseci je opao (35% direktora je ‘veoma uvereno’ u odnosu na 39% prošle godine). U poređenju sa ovako pesimističnim stavovima, generalni direktori u Indiji (64%), Španiji (54%) i Rumuniji (50%) izražavaju nešto optimističnije stanovište. Najveći preokret se primećuje na Tajvanu, gde je samo 19% generalnih direktora izrazilo da su ‘veoma uvereni’ u kratkoročan rast svojih preduzeća, dok je prošle godine taj procenat iznosio 65% – što predstavlja neverovatan pad od 46 bodova. 

Ipak, najniži stepen uverenja u rast prihoda preduzeća primetan je u Švajcarskoj, gde je samo je 16% generalnih direktora ‘veoma uvereno’ u rast prihoda preduzeća u odnosu na 2015. godinu kada je taj procenat iznosio 24%. U poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima ankete, stepen poverenje u rast prihoda manji je u skoro svim zemljama sa najboljim privrednim rastom u svetu: Kina 24% (2015: 36%), SAD 33% (2015: 46%), Ujedinjeno Kraljevstvo 33% (2015: 39%) i Nemačka 28% (2015: 35%) U Italiji 20% (2015: 20%) i Japanu 28% (2015: 27%) nije bilo promene. Samo se u Rusiji situacija značajno razlikuje u odnosu na prošlu godinu pa je primetan porast stepena uverenja direktora u rast prihoda svojih preduzeća na 26% u odnosu na stepen poverenja od 16% koliko je iznosio prošle godine.

Kada je reč o izgledima ulaganja, za generalne direktore su SAD, Kina, Nemačka i UK i dalje zemlje od najvećeg značaja kada govorimo o rastu prihoda u narednih 12 meseci. Meksiko i UAE su takođe dospeli na listu 10 najznačajnijih zemalja umesto Indonezije i Australije. Iznoseći svoja zapažanja o rezultatima ankete, Denis Nali (Dennis Nally), predsednik kompanije PricewaterhouseCoopers International, kaže:

„Poslovni lideri nisu više tako uvereni u globalni rast privrede i porast prihoda svojih kompanija. Bez obzira na veličinu, kompanije se suočavaju sa brojnim napetostima koje se ne odnose ne samo na geopolitičku situaciju u svetu, zakonsku regulativu, sajber kriminal, društveni razvoj, kadrove i reputaciju kompanije. Generalni direktori se suočavaju sa čitavim spektrom novih rizika po nacionalne i komercijalne interese. Nepovoljne izglede za godinu koja je pred nama pospešuju situacija u SAD, Kini, Nemačkoj i UK, budući da te zemlje imaju najveći značaj kada je reč o rastu i razvoju privrede. Činjenica da generalni direktori i dalje pominju ove zemlje kao „sigurne luke“ govori o tome da postoji opšta neizvesnost u pogledu odgovora na pitanje odakle će doći realan dugoročan rast prihoda. Generalni direktori veruju da je sigurnosna situacija ugrožena“.

Imajući u vidu geopolitičku situaciju u svetu, dve trećine generalnih direktora (66%) smatra da je njihovo preduzeće u većoj meri ugroženo danas nego pre tri godine. Kao i ranijih godina, preduzeća vide preopterećenost propisima kao najveću prepreku za razvoj i rast prihoda 

– Imajući u vidu da je 79% generalnih direktora navelo pomenuto, ovo je četvrta godina zaredom kako se pokreće rasprava o pitanju zakonske regulative. Međutim, na listi razloga za zabrinutost generalnih direktora neizvesnost u pogledu geopolitičke situacije se nalazi na drugom mestu (prošle godine se nalazila na četvrtom), kako navodi 74% poslovnih lidera. Kao posledica toga, (ne)dostupnost adekvatno obučenih kadrova kao razlog za brigu je sa drugog pala na četvrto mesto, ali za skoro tri četvrtine (72%) generalnih direktora i dalje predstavlja razlog za zabrinutost. Zabrinutost zbog nestabilnosti deviznog kursa se nalazi na trećem mestu (73%). 

Sajber kriminal je takođe razlog za zabrinutost 61% generalnih direktora jer predstavlja rizik po nacionalne i komercijalne interese. Najveći stepen zabrinutosti izražavaju generalni direktori u SAD, Australiji i UK (74%+), kao i predstavnici sektora za bankarstvo, informacione tehnologije i osiguranje.

Stručna sprema i zapošljavanje

Gotovo polovina (48%) generalnih direktora planira da poveća broj zaposlenih u narednih 12 meseci, što predstavlja blagi pad u odnosu na prošlu godinu (50%). Stepen zapošljavanja najveći je u Indiji (70%), Ujedinjenom Kraljevstvu (66%) i Kini (57%).

Zabrinutost zbog (ne)dostupnosti adekvatno obučenih kadrova i dalje je visoka (72%). U jednom broju sektora stepen zabrinutosti je naročito visok, pre svega u sektoru zabave i medija i sektoru tehnologija, a zatim slede sektori koji se tradicionalno dovode u vezu sa takozvanim ‘STEM’ znanjima (nauka, tehnika, inženjerstvo i matematika), a to su sektor proizvodnje, farmaceutska industrija i nauke o živim sistemima. Posmatrano po regionima, stepen zabrinutosti je najveći u Azijsko-pacifičkom regionu (81%), Bliskom istoku (83%) i Africi (86%), a najmanji u zapadnoj Evropi (59%).

Skoro polovina generalnih direktora je izjavila da menja strategiju razvoja budućih lidera (49%), što ukazuje na to da će budući lideri morati da poseduju širi spektar znanja i veština budući da će se suočavati sa složenijim problemima, poslovnim izazovima i zahtevima zainteresovanih strana. Imajući u vidu da su u većoj meri usredsređeni na to da se ispune očekivanja zainteresovanih strana i da se izgradi poverenje u kompaniju, 41% ispitanika je izjavilo da su sada više fokusirani na pitanje poslovne kulture i ponašanja na radnom mestu.

Vlada i privreda

Prioritet svake vlade trebalo bi da bude uspostavljanje razumljivog i efikasnog sistema oporezivanja, izjavilo je 56% generalnih direktora, a zatim slede kvalifikovana, obrazovana i adaptibilna radna snaga (53%) i infrastruktura (50%) – fizička i digitalna.

Međutim, generalni direktori nisu visoko ocenili vlade svojih zemalja – posebno kada je reč o efikasnosti poreskog sistema i dohodovnoj jednakosti. Dve trećine generalnih direktora (67%) izjavilo je da je stabilan sistem oporezivanja od veće važnosti nego što su niske poreske stope.

Oko jedne trećina (33%) ispitanika ocenilo je rad vlade kao neefikasan kada je reč o zaštiti podataka o ličnosti (26% ocenjuje rad vlade kao efikasan), dok je u Kini (46%), SAD (60%), Brazilu (72%) i Argentini (52%) stepen
zabrinutosti najviši.

Tehnologije

U istraživanju se ističu mogućnosti informacionih tehnologija kada je reč o promeni u načinu poslovanja i razumevanju potreba klijenata i zainteresovanih strana.

Devet od deset (90%) generalnih direktora izjavilo je da su promenili način korišćenja tehnologija kako bi odredili i ispunili očekivanja klijenata i zainteresovanih strana. Najznačajnije promene zabeležene su u sektorima sa tradicionalno visokim očekivanjima u pogledu kvaliteta usluge klijentima, kao što su sektori bankarstva i tržišta kapitala (90%), osiguranja (95%), ugostiteljstva i turizma/odmora (94%) i zdravstvene zaštite (93%). Više od tri četvrtine ispitanika (77%) veruje da će tehnološki napredak promeniti očekivanja organizacija u narednih pet godina.

Alati za obradu i analizu podataka i CRM sistemi ocenjeni su kao sistemi koji ostvaruju najveći prinos od interakcije sa zainteresovanim stranama. Zatim sledi oblast istraživanja, razvoja i inovacije, što smatra 53% generalnih direktora u svetu, dok generalni direktori u Tajvanu (76%), Brazilu (72%), Francuskoj (71%) i Nemačkoj (67%) ovoj oblasti daju veći prioritet nego generalni direktori u svetu.

Ipak, interno posmatrano, informacione tehnologije i sistemi za analizu podataka još uvek nisu razvili svoj puni potencijal. 

Kada je reč o upravljanju talentovanim kadrovima, samo 4% ispitanika izjavilo je da koristi prediktivnu analitiku za potrebe upravljanja ljudskim resursima, dok je 16% koristi za potrebe povećanja produktivnosti. Stepen zabrinutosti zbog brzine tehnoloških promena, koja je viđena kao opasnost po izglede za rast prihoda, najveći je u sektoru bankarstva i tržišta kapitala (81%), što je 20% više od proseka u svetu (61%).

Zatim slede sektor zabave i medija (79%) i sektor informacionih tehnologija (66%) – u kojima generalni direktori izražavaju zabrinutost u pogledu obučenosti kadrova.

Poverenje i svrha poslovanja

Ovogodišnje istraživanje bavi se pitanjem na koji način se generalni direktori pripremaju da odgovore na izmenjena očekivanja klijenata i zainteresovanih strana. 59% generalnih direktora smatra da organizacije moraju da se u većoj meri potrude da interesnim stranama saopšte informacija o svrsi postojanja preduzeća i njegovim vrednostima.

Dok generalni direktori uzimaju u obzir izmenjene potrebe zainteresovanih strana nameće se pitanje poverenja. Više od polovine (55%) generalnih direktora izražava zabrinutost zbog nepostojanja poverenja u kompaniju, u odnosu na 37% koliko je taj postotak iznosio pre tri godine.

Međutim, postoje prepreke pri ispunjavanju izmenjenih očekivanja zainteresovanih strana. Veliki broj generalnih direktora (45%) izjavio je da ih dodatni troškovi sprečavaju da preduzmu korake u pravcu ispunjavanja većih očekivanja zainteresovanih strana. Za 42% generalnih direktora značajnu prepreku predstavljaju nejasnoće odnosno nedoslednost standarda i propisa.

Više od tri četvrtine ispitanika (77%) veruje da će u narednih pet godina tehnološki napredak promeniti očekivanja organizacija u pogledu načina komunikacije, izveštavanja, ulaganja i planiranja. Osim pomenutog, 71% generalnih direktora smatra da će za pet godina uspešna organizacija biti ona čija je svrha stvaranje vrednosti za zainteresovane strane. 87% je izjavilo da daje prednost dugoročnoj profitabilnosti u odnosu na kratkoročnu. Ukupno posmatrano, generalni direktori smatraju da će u svakoj uspešnoj organizaciji potrebe klijenata i drugih zainteresovanih strana biti važnije od potreba akcionara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Strašno. Već kao ideja koja smanjuje zelene površine i omogućava hiperprodukciju kvadrata na postojećoj infrastrukturi je očigledan primer nasilja investitorskog urbanizma.
    Uvid u vreme vrha pandemije je takođe manipulacuja.
    Kad se unište zelene površine i vodizvirišta, biće kasno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.