Srbija

16.06.2022. 10:50

N1

Autor: Nova Ekonomija

Propali pregovori Fijatovih radnika sa poslodavcem, za sutra najavljene blokade

Foto: Nova ekonomija

Srbija

16.06.2022. 10:50

Propali su pregovori između radnika fabrike Fijatove fabrike u Kragujevcu, Stelantisa i Vlade Srbije, javlja dopisnik N1 iz Kragujevca. Kako se navodi, nezadovoljni radnici od sutra najavljuju blokade.

Kako je preneo naš portal, od 2.500 Fijatovih radnika u Kragujevcu, 137 se prijavilo za privremeni rad u jednoj od Fijatovih fabrika koje se nalaze u inostranstvu.

Fiajt je ponudio dvogodišnji angažman za oko hiljadu radnika u jednoj od svoje četiri fabrike u inostranstvu, 500 zaposlenih planira da zadrži u Kragujevcu, a 500 smatra tehnološkim viškom i za njih je opredelio minimalne zakonom propisane otpremnine uvećane za 20 odsto, što je oko 2.200 evra za deset godina staža.

Kako se dodaje, radnici se s tim ne slažu i traže oko hiljadu evra po godini staža.

Zaposleni su tražili i da im se omogući da rade tri meseca u nekoj od inostranih fabrika, a potom da provedu mesec dana kod kuće, ali je Stelantis bio izričit da u inostranstvu rade dve godine, uz mogućnost da dođu kućama na letnji i zimski odmor i na još jedno kraće odsustvo u toku godine s plaćenim troškovima putovanja.

Radnici Fijata najavljuju blokadu, današnji pregovori bez rezultata
FIJATU SUBVENCIJE BEZ OBAVEZE DA ZAPOSLI NOVE RADNIKE U KRAGUJEVCU
FIJATU 48 MILIONA EVRA ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

Onima koji se odluče za Slovačku ili Poljsku sleduje bonus pre odlaska od 11.000 evra, a u povratku 6.000 evra i garantovan posao u Kragujevcu posle dve godine.  Plata u Slovačkoj je 800, a u Poljskoj 850 evra. Njihove porodice imaće zdravstveno osiguranje u Kragujevcu.

Za radnike koji ne prihvate da rade u inostranstvu i ne žele da uzmu otpremnine načelno je dogovoreno da uz minimalac sačekaju zaposlenje u drugim firmama, udaljenim najviše 50 kilometara od Kragujevca.

Oni će biti u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje najviše dve godine uz uveravanja nadležnih da postoje mogućnosti da se zaposle i u mnogo kraćem roku, za nekoliko meseci.

Dok su u evidenciji NZS-a primaće nadoknadu od 47.000 dinara mesečno, od čega će sami plaćati doprinose i za dve godine neće moći da se zaposle u Fijatu kada počne proizvodnja električnih automobila.

*Kako je preneo portal Danas online, predsednik Samostalnog sindikata Fijata Saša Đorđević, rekao je da pregovori koje vode radnici sa poslodavcem i državom nisu propali. I pored toga, prema njegovim rečima, u petak će se održati protest u 12 časova.

On je dodao, da je poslodavac produžio izjašnjavanje radnika do 20. juna.

 *Tekst dopunjen 16.06.2022. u 16:23h.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.