Srbija

21.06.2022. 09:24

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Beogradska berza zaustavila trgovanje običnim akcijama Komercijalne banke

Pixabay

Srbija

21.06.2022. 09:24

Beogradska berza donela je odluku da se, zbog narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti od 21. juna obustavi i trgovanje običnim akcijama Komercijalne banke, saopštila je brokerska kuća Momentum Securities, a preneo Danas

Ova odluka doneta je zbog nastanka okolnosti „koje su u vezi sa objavljivanjem informacija od materijalnog značaja za donošenje investicionih odluka, te narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti“, navedeno je u saopštenju.

Ove odluke su došle kao posledice najave prinudnog otkupa akcija Komercijalne banke koji bi, prema objavljenom materijalu za skupštinu akcionara, većinski vlasnik trebalo da sprovede po ceni od 4.532,2 dinara za obične akcije, odnosno 1.000 dinara za preferencijalne akcije.

Završeno spajanje NLB banke i Komercijalne banke

I dok manjinski akcionari ne spore stečeni uslov za prinudni otkup akcija jer je slovenačka NLB banka stekla preko 90 odsto kapitala Komercijalne banke, sporna je utvrđena cena za prioritetne akcije.

„Sama banka od kada je kotirana na Beogradskoj berzi objavljivala je identičnu knjigovodstvenu vrednost za sve klase akcija, da bi u momentu kada se priprema prinudni otkup svih akcija objavila knjigovodstvenu vrednost prioritetnih akcija od 1.000 dinara – 4,5 puta nižu vrednost u odnosu na knjigovodstvenu vrednost objavljenu u zvaničnom berzanskom prospektu banke“, navedeno je u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.