Vesti iz zemlje

29.06.2022. 12:23

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Najviše incidenata nad LGBT+ osobama u proteklih pet godina

Foto: Da se zna!

U toku prošle godine zabeležena su 83 incidenta nad LGBT+ osobama, što je za 37 odsto više nego 2020. godine, pokazuje godišnji izveštaj udruženja „Da se zna“. Broj incidenata je najveći od 2017. godine, kada je udruženje počelo sa prikupljanjem podataka.

„Da se zna“ petu godinu zaredom objavljuje izveštaj o zabeleženim incidentima pod nazivom „Podaci, a ne zvona i praporci“ skrećući pažnju da nijedna institucija u Srbiji i dalje ne vodi statistiku ove vrste.

„Posebno zabrinjava to što je 68 incidenata, odnosno čak 82 odsto ostalo neprijavljeno nadležnim institucijama, najviše zbog nepoverenja u institucije“, navodi se u saopštenju.

Četvrtina incidenata (25,3 odsto) zabeležena je na intenetu, piše u izveštaju. 

Na otvorenim javnim površinama poput ulica, trgova i parkova dokumentovano je 19 (22,9 odsto) incidenata.

U stambenom prostoru dogodilo se 15 (18,1 odsto), a na radnom mestu 10 (12,0 odsto) zabeleženih incidenata. Po pet (6,0 odsto) incidenata se dogodilo u zdravstvenim ustanovama i javnom prevozu.

U klubovima, kafićima i kvir mestima zabeleženo je po dva (2,4 odsto) incidenta, a po jedan (1,2 odsto) incident dogodio se u školi ili na fakultetu i u policijskoj stanici.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.