Srbija

04.07.2022. 10:53

Nova ekonomija, Čedomir Savković

Autor: Nova Ekonomija

Kako će ovogodišnja vrućina uticati na rod voća?

Foto: Nova ekonomija/ Čedomir Savković/Malinjak

Srbija

04.07.2022. 10:53

U Moravičkom okrugu rod voća je dobar, kažu za Novu ekonomiju u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi (PSSS) u Čačku. Voćari koji imaju obezbeđeno navodnjavanje na svojim plantažama  ne treba da brine vremenska prognoza i aktuelne vrućine, navode agronomi.

„Trenutno stanje je dobro, u toku je berba maline, potom sledi i berba kupine, bere se i borovnica. U suštini, za sada je dosta dobro stanje, možda je nešto slabiji rod jabuke, a ostalo je dobar rod“, kaže za Novu ekonomiju agronom Snežana Dragićević-Filipović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Čačku.

U vezi sa visokim temperaturama, kako objašnjava, treba imati u vidu da su se ozbiljni voćari već obezbedili. Svi oni imaju sisteme za navodnjavanje.

„U ovom periodu je neophodno navodnjavanje, to mora sada da se odrađuje, visoke su temperature, rod je dobar, tako da bi bio dobar i kvalitet roda, mora da se intenzivno navodnjava“, dodaje Dragićević-Filipović.

Prema njenim rečima, kod navodnjavanja malina, u periodu berbe preporučuje se i sistem orošavanja, jer biljkama treba da se obezbedi vlaga, kao i da se poboljša kvalitet plodova.

NEZAPAMĆENA CENA MALINE: IZVOZ U JAPAN ZA 11 EVRA PO KILOGRAMU
KILOGRAM DOMAĆE MALINE KOŠTAĆE I DO 800 DINARA
Ponovo razlike u ceni maline, proizvođači traže minimum 600 dinara za kilogram

„U ovom periodu se primenjuje i navodnjavanje ‘kap po kap’, jer malina ima dosta plitak koren, kao i orošavanje“, napominje sagovornica našeg portala.

Kako je ranije pisala Nova ekonomija, trenutna akontna cena maline u okolini Arilja u Ivanjice, kao i u okolini Užica, prošle nedelje bila je 510 dinar aza kilogram, dok je u Mačvi i Valjevu to voće plaćeno preko 600 dinara za kilogram.

Ta razlika u ceni kod malinara izaziva nezadovoljstvo, jer su ove godine porasli troškovi proizvodnje, pre svega goriva i veštačkog đubriva.

U Arilju i Ivanjici, kraju koji je srce proizvodnje domaće maline, dnevnice za berače kreću se od 4.000 do 5.000 dinara.

Čedomir Savković

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.