Vesti iz zemlje

14.07.2022. 16:59

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Resavica prošle godine dobila duplo više subvencija

Foto: Flickr

Ministarstvo rudarstva i energetike je u toku 2021. godine isplatilo 8,5 milijardi subvencija JP PEU „Resavica“, što je duplo više nego 2020. godine.

Resavica je 2020. godine iz budžeta Ministarstva dobila 4,3 milijarde dinara, iako je budžetom za njenu konsolidaciju predviđeno 400 miliona više.

Subvencije su bile namenjene za isplatu zarada, nabavku repromaterijala, kao i sredstava i opreme za izvođenje rudarskih investicionih radova.

Takođe, trebalo je da pokriju i plaćanje usluga eksternim izvođačima na izradi jamskih prostorija i za isplatu plata u zavisnim preduzećima „Rembas trans“ i „Đula“.

„Resavica“ jedan od najvećih korisnika subvencija

Ministarstvo je Resavici platilo i dug prema EPS-u od 3,6 milijardi dinara.

U budžetu za 2022. godinu za konsolodijaciju poslovanja Resavice predviđeno je 4,8 milijarde dinara.

Fiskalni savet je još u oceni predloga budžet za 2021. godinu istakao da subvencije za Resavicu još jednom ostaju nepromenjene, što je signal da najave zvaničnika o promenama u ovom preduzeću „ne možemo smatrati kredibilnim“.

„Peti put zaredom se u budžetu ponavaljaju iste vrednosti i opis pozicije na kojoj se knjiže subvencije za JP Resavice“, piše u oceni ove nezavisne institucije.

U obrazloženju budžetu se najavljuje smanjenje broja zaposlenih zajedno sa zatvaranjem rudnika u sastavu ovog preduzeća, međutim to se već godinama ne sprovodi.

Na taj način Resavica ostaje neprofitabilno javno preduzeće sa blokiranim računima i jedan od najvećih korisnika subvencija.

Javna preduzeća – blago ili noćna mora

Narodna banka Srbije objavila je u januaru 2022. spisak 100 preduzeća sa najvećim blokadama računa na kraju 2021. godine. 

Od javnih preduzeća JP „PEU Resavica“ u blokadi je 3.260 dana, dok iznos blokade ovog javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja iznosi 1,2 milijarde dinara. 

Resavica je formirana 1992. objedinjavanjem devet rudnika uglja sa podzemnom eksploatacijom u jedinstveno preduzeće za proizvodnju uglja podzemnom eksploatacijom na teritoriji Srbije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.