Lifestyle

03.08.2022. 15:27

Autor: Aleksandar Bunić

Autor: Nova Ekonomija

Da li Rafael Nadal izmišlja povrede i kako se tako brzo oporavlja?

Foto: pixabay.com

Lifestyle

03.08.2022. 15:27

Zanimljivo je kako je Španski teniser navodno igrao povrijeđen tokom Grend Slem turnira u Francuskoj (Roland Garos) i na kraju došao do titule. On je prije toga istakao da ima povredu stopala, a da je čak i bilo upitno da li će nastupiti na ovom turniru. Na kraju je Rafael Nadal odigrao fantastičan turnir, a povredi nije ni bilo traga, barem kada se sagleda igra Nadala koji je dominirao iz meča u meč na Francuskoj šljaci.

Kretnja i udarci  bili su veoma snažni i bez ikakvih problema je osvajao svoje mečeve, a povreda se nije ni primjećivala. Samim tim stiče se utisak da povreda nije ni postojala, već da je izmišljena. Šta Nadal dobija sa tim što bi izmislio povredu? Vjerovatno on to najbolje zna. Teško je očekivati da netko sa povredom odigra tako dobar turnir  i gotovo bez ikakvih naznaka da nešto nije u redu sa njim. Postavlja se pitanje ako je već bio povrijeđen, kakve supstance je koristio da se tako brzo oporavi ? Da li su to bile  nedozvoljene supstance ili nešto drugo? Ni na to pitanje nećemo dobiti odgovor, jer moguće je da ga štite neke veće sile u svijetu sporta na koje mi smrtnici ne možemo uticati .

Ukoliko se kladite na tenis, Bonusi i promocije kladionica su jako bitna kategorija. Saznajte mnogo više o tome.

Foto: pixabay.com

Nakon što je odigrao turnir u Francuskoj, odigrao je turnir u Londonu u Velikoj Britaniji, još jedan Grend Slem turnir na kome je opet imao povredu, ovog puta u pitanju je bio trbušni mišić. Navnodno je pukao sedam milimetara, ali Nadal i pored toga dobija svoje mečeve i dolazi do polufinala bez nekih većih poteškoća. Nakon ulaska u polufinale,  predaje svoj meč Niku Kirgiosu bez borbe.  Djelovao je Nadal potpuno zdrav prije ovog meča, pa se opet stiče utisak da tu postoji nešto sumnjivo, da je izbjegavao mogući susret sa Novakom Đokovićem u finalima i vjerovatno poraz, jer Novak je igrao nevjerovatno na ovom turniru.

Nakon Wimbledona, Nadal odlazi na odmor gdje je uslikan na njegovoj jahti. Nadal je tamo uslikan  kako vozi džet-ski, a svi znamo da je prije toga imao ozbiljnu povredu trbušnog mišića. Prema procjenama medicinskih stručnjaka, za vožnju džet-skija je potrebno angažovati trbušne mišiće, pa se postavlja još jednom pitanje, kako je Nadal tako brzo sanirao ovakvu povredu i već samo par dana kasnije već koristi trbušne mišiće tokom plivanja i vožnje džet-skija. Opšte je poznato da se u vodi trbušni mišići aktiviraju i napinju.

Uskoro slijedi i turneja u Americi, slijedi još jedan Grend Slem turnir, ovog puta US Open. Nadal bih trebao zaigrati na tome turniru, na kome 90% neće biti Novaka Đokovića. Kada bih sve sagledali objektivno, takva povreda koju je zadobio je veoma opasna. Trbušni mišići veoma sporo zarastaju, pa dolazimo do neke pretpostavke da Nadal koristi nedozvoljene supstance koje doprinose ubrzanom oporavku mišića. Čak i da se oporavi tako brzo ne bih mogao trenirati neko vrijeme dok traje proces oporavka. Samim tim ne bih bio u najboljem ritmu, a već duži period kuburi sa povredama, a kada zaigra te povrede se ne primjete, a igra mu je odlična kao da je trenirao iz dana u dan.

Nemoguće je da se netko tako brzo oporavi od tako ozbiljnih povreda, prvo stopalo, pa sada trbušni mišić, a i prije toga je Nadal imao dosta povreda, sve je to dosta lako sanirao. Da li Nadala štite teniske asocijacije koje kontrolišu doping testove ili je on zapravo skroz čist?

Više informacija iz sveta tenisa možete pročitati na stranici https://www.atptour.com/

Medicinski ekspert Fric Zergel, specijalista za doping sa Instituta za biomedicinska i farmaceutska istraživanja u Ninbergu, u jednom intervjuu koji je dao za nemački Sport 1 otkrio je da je tenis na vrhu liste sportova u kojima je doping najzastupljeniji. „Anabolički steroidi su klasika u tenisu. Tako da nisam iznenađen. Decenijama pratim dešavanja i imam jasnu sliku svega. Tenis tenis je u prva četiri sporta kada je reč o dopingu, pored zimskih sportova, atletike i biciklizma“, kaže Zergel i dodaje: 

„Razlog je intenzitet sporta. Ovo nije samo čista spekulacija, već razmatranje svih veza unutar i van turnira“.

Izjave stručnjaka se moraju uzeti za ozbiljno, ako pogledamo da su mnogi teniseri i teniserke  u top 100 već optuživani u vezi korišćenja nedozvoljenih supstanci,  postavlja se pitanje da li Rafael Nadal zaista koristi nedozvoljene supstance, a odgovor na to pitanje bih mogli dati doping testovi. Za sada su negativni, ali pitanje je i koliko su validni ti testovi, jer svi znamo da se danas kupuje sve , tako da se rezultati testa mogu izmjeniti po potrebi u korist onog ko plati određenom sumom rezultat koji žele da mu ispišu. Možda ćemo jednog dana zaista saznati pravu istinu. Do tada nam ostaju samo sumnje da Španski teniser nije potpuno čist.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.