Svet

03.02.2016. 10:32

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Pod lupom EU svi ugovori Gasproma sa evropskim klijentima

Svet

03.02.2016. 10:32

Evropska unija želi da ispita sve ugovore koje je ruski Gasprom potpisao sa evropskim kompanijama, zbog sumnje da su nametane nepravedne cene koje krše trgovinske propise EU, piše nemački dnevni list Frankfurter algemajne cajtung, pozivajući se na interni dokument Evropske unije. 

Prema pisanju nemačkog lista, EU želi da dobije na uvid sve informacije o ugovorima koje su evropske kompanije sklopile sa Gaspromom, a koji su potpisani na rok duži od godinu dana i kojima je predviđena isporuka preko 40 odsto energetskih potreba jedne države članice.

Zvanični Brisel bi, takođe, želeo da od samog starta bude uključen u pregovore o isporukama gasa između članica i nečlanica EU, piše nemački dnevni list, uz ocenu da bi se Nemačka možda mogla usprotiviti ovakvim predlozima.

U aprilu prošle godine, Evropska komisija je optužila Gasprom za kršenje propisa EU o jedinstvenom tržištu, i za ugrožavanja konkurencije na gasnim tržištima zemalja centralne i istočne Evrope, gde je ta kompanija dominantan dobavljač.

Evropska unija je posebno optužila Gasprom za kršenje propisa o jedinstvenom tržištu, zbog njegove zabrane preprodaje gasa između članica EU, što je ruskoj kompaniji, kako je saopštila EU, omogućilo da naplaćuje nepravedne cene. 

Gasprom je, međutim, odbacio sve optužbe EU.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Moja deca su tatu crtala s leđa kako mu vide samo potiljak i leđa kompjuterske stolice. 15 sati dnevno je radio sigurno. Od te plate smo živeli.
    Ja sam popila otkaz u firmi, jer sam se drznula da ostanen trudna.
    Samo da napomenem da smo oboje fakultetski obrazovani, govorim 3 strana jezika…
    Da nije bilo frilensinga, sa decom bismo kopali po kontejneru.
    Toliko o ekonomskom tigru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.