Srbija

09.08.2022. 12:04

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Osniva se Evropski regionalni inovacioni hab u Srbiji

Foto: Nova ekonomija

Srbija

09.08.2022. 12:04

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i direktor Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) Martin Kern potpisali su Pismo o namerama za osnivanje Evropskog regionalnog inovacionog haba (EIT Community RIS Hub) u Srbiji, objavljeno je na sajtu inovacije.gov.rs. 

„Kao najveći evropski inovacioni ekosistem, radujemo se jačanju saradnje sa Srbijom u podršci startapovima, preduzetnicima i studentima da brže implementiraju svoje inovacije“, rekao je Martin Kern, direktor EIT-a.

EIT zajednica je već prisutna u srpskom inovacionom ekosistemu, i do kraja 2020. godine usmerila je više od 1,2 miliona evra podrške lokalnim biznisima i inovacionim projektima poslednjih godina, a rezultat je skok od oko devet miliona evra u investicijama, rekao je on.

NAJMANJE INOVATORA U POLJOPRIVREDI, NAJVIŠE U USLUGAMA

„Radujemo se osnivanju novog „EIT Community RIS Hub-a“ kroz koji će se ova podrška povećati i omogućiti srpskim inovatorima bolji pristup evropskim fondovima i mogućnostima za saradnju“, izjavio je Kern.

GLOBALNO INTERESOVANJE ZA EKO INOVACIJU IZ SRBIJE

Potpisivanjem Pisma o namerama, intenziviramo veoma uspešnu saradnju Srbije sa Evropskom Unijom u oblasti inovacija i visokih tehnologija, rekao je ministar Popović.

„Pismo o namerama odobrili su Evropska komisija i Vlada Srbije, što ukazuje na spremnost obe strane za uključivanje Srbije u koncept Regionalne inovacione šeme EIT-a. Evropski regionalni inovacioni hab, biće krovna institucija za angažovanje velikog broja srpskih učesnika u aktivnostima EIT zajednice u Evropi“, ocenio je Popović.

Ova organizacija će promovisati aktivnosti Evropske Unije i mogućnosti saradnje u oblasti inovacija, preduzetništva i tehnologija, i omogućiti članovima inovacionog ekosistema Srbije pristup širokoj EIT zajednici.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.