Lifestyle

10.08.2022. 14:45

New Look Entertainement

Autor: Nova Ekonomija

Oročena devizna štednja u EUR nikad povoljnija

Foto: depositphotos.com

Lifestyle

10.08.2022. 14:45

 U poslednjih nekoliko meseci primetan je trend povećanja kamata na oročenu štednju u bankama. To apsolutno ne čudi, obzirom na to da je nepisano pravilo da sve banke podižu kamate na štednju u kriznim vremenima kako bi privukle građane da polože depozite upravo u njihovim bankama, a kako bi one taj novac kasnije koristile za svoje poslovanje, a klijent zauzvrat dobije lepu kamatu.

 U poslednje dve godine krizne situacije se samo nižu, prvo je svet zadesila pandemija korona virusa, a zatim je došlo do rata u Ukrajini zbog kog je izazvana ozbiljna energetska kriza, a koja je zatim uzrokovala inflaciju u svim zemljama Evrope i SAD. Uzimajući to u obzir ne treba da čudi to što su kamate porasle i što je devizna štednja postala izuzetno isplativa.

Ipak, kako ne bi došlo do zabune jer su neki građani Srbije suviše uplašeni od visokih kamata, obzirom na prethodno loše iskustvo, treba istaći da sadašnja situacija nije ni blizu one iz devedesetih godina, kada je novac hiljada građana otišao u nepovrat. Kamate na deviznu štednju su sada porasle taman toliko da može da se zaradi lepa svota ako pojedinac odluči da deponuje novac u banci i pusti da „radi“ za njega.

Koliku zaradu može da donese oročena devizna štednja?

Za bolje objašnjenje koliku dobit može da donese oročena štednja uzećemo primer Pro Credit banke koja trenutno nudi najpovoljnije kamate na oročenu štednju. Ova banka za oročenu štednju u eurima na 12 meseci svojim klijentima nudi 1,25% nominalne kamatne stope, dok je efektivna kamatna stopa za isti period 1,06%.  To praktično znači da ako u ovoj banci oročite 50.000 eura na 12 meseci, nakon isteka tog perioda ćete moći da podignete 50.531,25 eura.

ProCredit banka na duži vremenski period za deviznu štednju nudi i veću kamatnu stopu. Oročena štednja na 24 meseca u ovoj banci će Vam doneti nominalnu kamatnu stopu od 1.4%, dok je efektivna kamatna stopa1,18%. Dakle, ako istu sumu novca, 50.000 eura oročite na dve godine u ovoj banci, na kraju ovog perioda ćete moći da podignete 51.239,69 eura. 

U ovoj banci ističu da su svi depoziti osigurani u Agenciji za osiguranje depozita (to je nešto na šta svako treba da obrati pažnju kada odluči da štedi novac u banci) i da je najmanji iznos depozita za oročenu štednju 5,000 eura. 

Za koga je oročena devizna štednja pravi izbor?

Moglo bi se reći da je oročena štednja idealan izbor za sve koji imaju neki višak novca i žele da ga sačuvaju i spreče da se istopi u ovom periodu drastičnog povećanja cena. Dakle, ako skupljate novac za bilo šta, za nekretninu, auto, školovanje dece, onda bi bilo pametno da oročite novac u banci na određeni period. Pored toga što nećete moći da posegnete za devizama kako bi kupili ogrev ili otišli na letovanje, opremili decu za školu ili im platili ekskurziju (a svi znamo kako lako do toga dođe kada nam je novac „na dohvat ruke“) još ćete i zaraditi lepu svotu zahvaljujući povoljnim kamatama.

Devizna štednja je pravo rešenje i za penzionere koji su radili u inostranstvu i sada penziju primaju u eurima. Pored toga što će im novac biti na sigurnom, a ne u slamarici, kako su stariji često navikli da čuvaju svoj kapital, depozit koji se položi se može lako uvećati, i kasnije se iskoristiti za ozbiljnije investicije. 

Dakle, zaključak je da treba iskoristiti sadašnju situaciju u kojoj banke daju odlične kamate na oročenu štednju kako bi bez muke uvećali svoj kapital. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.