Srbija

04.02.2016. 10:05

Blic

Autor: Nova Ekonomija

Arapi koji su preuzeli rudnik zlata Lece nisu platili ni struju, ni rudnu rentu

Srbija

04.02.2016. 10:05

Kompanija „Life Stone Capital” produžila je  ugovor o zakupu rudnika Lece, čiji je vlasnik Miroslav Bogićević, Tako će ova misteriozna kompanija iz Dubaija, koja ima samo jednog zaposlenog i osnivački ulog od jednog evra, odlukom stečajnog upravnika i stečajnog sudije u narednih godinu dana raspolagati zlatom, olovom i cinkom iz „Lecea“. Prvi ugovor o zakupu potpisan je 24. aprila 2015. godine.

Arapi su u zakup došli dok je Bogićević bio u pritvoru nakon što je Tužilaštvo za organizovani kriminal protiv njega i još šestoro okrivljenih pokrenulo postupak zbog nezakonitog odobravanja i korišćenja 42 kredita Privredne banke Beograd. Pre nego što je Bogićević otišao u pritvor, novembra 2014. pokrenut je stečaj nad ovim rudnikom po unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR) zbog duga od 981 milion dinara.
Kompaniji „Life Stone Capital“ produžen je zakup rudnika Lece uprkos ogromnim dugovima prema državi.Ta kompanija  duguje 60 miliona dinara za struju i 26 miliona za rudnu rentu. Ipak, to nije sprečilo stečajnog upravnika da im poveri da i u narednih godinu dana eksploatišu zlato, olovo i cink iz rudnika.
Razlog za ovu odluku je, prema izvoru iz rudnika, činjenica da su zakupci rudarima isplatili sedam zaostalih plata.
„Te pare je dugovao Bogićević. Obaveze prema državi su neispunjene, ali Arapima gostoprimstvo nije uskraćeno.“ – kaže sagovornik.
U kompaniji „Life Stone Capital” ne negiraju da duguju državi, ali tvrde da su sve druge ugovorne obaveze ispunili.
„Dali smo 2,5 miliona dolara za isplatu zaostalih plata, a u opremu i infrastrukturu uložili smo još šest miliona dolara. Nismo mogli da plaćamo rudnu rentu jer nemamo eksploataciona prava. Dug za struju ćemo ubrzo platiti jer smo našli modus sa EPS.“ – pravdaju se u „Life Stone Capital”.
Rudari su i pored isplaćenih plata nepoverljivi prema zakupcu.
„Sve dok ne vidim crno na belo, brinuću za svoj posao i egzistenciju svoje porodice. Država se mnogo puta poigrala sa rudnikom.“ – kaže rudar Milorad Petrović.
Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić kaže da je o sudbini rudnika razgovarao nedavno i sa predstavnicima Vlade.
„Rešenje se traži i u Beogradu, jer bez rudnika nema života za opštinu. Rudna renta mora da se plaća.“ – kaže Arsić.
Ministar energetike Aleksandar Antić kaže da se renta redovno fakturiše rudniku Lece.
„Oni imaju eksploatacionu dozvolu, a ne „Life Stone Capital”. Traži se pravni modus da se dug naplati od zakupca.“ – kaže Antić.
Direktor rudnika Lece Duško Gajić kaže da su Arapi ispunili većinu obaveza.
„Ministarstvo traži model po kojem će zakupac sa svog računa isplatiti dug za struju i rudnu rentu. Zakupac je imao odgovoran odnos prema ugovoru.“ – tvrdi Gagić.
Miroslav Bogićević tvrdi da je rudnik dat „fantomskoj firmi koja je samo uvećala gubitke“.
„Nisu plaćali ni struju, ni rudnu rentu, ni dobavljače. Izuzev plata, nijednu drugu obavezu nisu ispunili, a pokušali su neovlašćeno i da preuzmu rudnik, preko novog UPPR-a, koji je sud u Leskovcu odbio. Njihov predlog je bio da se dug poveriocima vrati tek posle deset godina, što je za poverioce bilo neprihvatljivo. I pored toga, sklopljen je novi ugovor o zakupu, iako je očigledno da se ne radi o kompaniji koja ima dobre namere prema rudniku.“ – kaže Bogićević.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Cek ljudi, polako. Sta ja treba da platim sto radim u Nemackoj? Sredjujem travnjake i dvorista, i tako celo leto. Majstorisem, popravljam, oni plate i tako nekoliko meseci, posle tutanj kuci. Bio jedan momak kad smo neki parket radili i stalno drljao po telefonu nesto. Sta radis to? Pusti tu devojku i radi, ne bleji. Ne blejim nego isto radim. Sta radis? To nesto preko interneta sta se vec radi. Momak radi parket, radimo zajedno, ali on radi jos nesto, otkud znam sta? I ko sad kome i sta placa? Ja nisam platio nikom nista i necu. Uzmem kes i tako donesem, mada jesam koristio i banke i transfere poslednjih godina, da ne drzim tolike novce kod sebe. I kako taj momak zaposlen kad je radio parket zajedno samnom i nesto brljao po telefonu. Kaze vise nego taj parket. Ali to sve u Nem. bilo? Jeste, odem kod rodjaka u Nemacku i radim vrtlarstvo na crno. I ima sto daju uputstva za cvece preko interneta. I to se placa. I to sve na crno. I drugi put deco pare u dzep tamo gde ste zaradili. Ovi su naplacivali 10 marke da izadjemo iz zemlje, to zapamtite. I uveli su takse na mobilni sto su do skoro bile. I uvodili za satelitske antene kao siptari mnogo gledaju a u ustvari oni hteli da marisu lovu. Da nije onaj Prase mlatio parama i kolima niko se ove dece nije ni setio. Al sad zbog budale stradaju svi. Koliko onaj Prase platio to mene zanima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.