Svet

04.02.2016. 12:01

Blic

Autor: Nova Ekonomija

UN PRESUDILE: Asanž nezakonito zatvoren

Svet

04.02.2016. 12:01

Panel Ujedinjih nacija presudio je u korist Džulijana Asanža potvrđujući da je osnivač Vikiliksa „nezakonito zatvoren“, saznaje Bi-Bi-SI.
Iz Vikiliksa su izvestili da čekaju zvaničnu potvrdu.

Asanž je ranije izjavio da će u slučaju povoljne presude zahtevati momentalno vraćanje pasoša i zaustavljanje pokušaja da ga uhapse.

On je 2014. godine podneo tužbu protiv Švedske koja ga tereti za silovanje i Velike Britanije zbog „nezakonitog lišavanja slobode“.

Asanž ostaje zatvoren u Ambasadi Ekvadora, gde se nalazi od 2012, kako bi se izbeglo izručenje Švedskoj gde se suočava sa navodima za seksualni napad.

Osnivač „Vikiliksa“ strahuje da bi iz Švedske bio izručen SAD zbog objavljivanja osetljivih američkih vojnih dokumenata 2010, što predstavlja najveće curenje informacija u istoriji Sjedinjenih Država. 

Asanž je ranije danas rekao da će dozvoliti da ga uhapse ako UN panel odluči da je zakonito priveden. 
Inače, on se sklonio u Ambasadu Ekvadora u zapadnom Londonu u junu 2012. godine da bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualne napade, koje je odbacio.
Ranije je podneo tužbu protiv Švedske, Velike Britanije i radne grupe UN zbog odluke o arbitrarnom pritvoru iz septembra 2014. godine

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.