Srbija

29.08.2022. 12:14

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Somborci dobijaju aplikaciju za recikliranje otpada

Foto: Wikipedia/ Vkuncak/

Srbija

29.08.2022. 12:14

Građani Somora će uskoro dobiti aplikaciju koja će služiti za prikupljanje otpada za reciklažu, saopštila je gradska uprava. Prikupljaće se plastična ambalaža, limenke i papir, otpad koji se prethodno odvaja.

Građani će jednim klikom na aplikaciji moći da je pozovu privatnu kompaniju Kat kolekting (Cut collecting) koja će doći na njihovu kućnu adresu i odneti otpad na reciklažu.

Kako se objašnjava, ta lokalna samouprava potpisala je Memorandum o razumevanju sa kompanijom Kat kolekting iz Novog Sada.

Uprava Grada Sombora saopštila je da će taj grad postati jedan od prvih gradova u Srbiji koji će dobiti ovakvu aplikaciju.

Prilikom prvog dolaska po otpad, građani će dobiti džakove za naredno razvrstavanje materijala za reciklažu.

SAMO PETINA OTPADA U SRBIJI ZAVRŠI NA SANITARNIM DEPONIJAMA
KUDA IDE OTPAD OD KOVIDA?

Otpad koji je preuzet biće izmeren i na osnovu težine u njihovoj aplikaciji će se upisati odgovarajući broj bodova, a za određeni broj skupljenih bodova dobijaće se nagrada.

U planu je da aplikacija počne sa radom u narednih mesec dana.

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), vlasnik i direktor preduzeća Cut collecting je kineski državljanijn, Zhenhai Yang. Sedište kompanije je u Novom Sadu.

Preduzeće je kako piše u odluci registratora, registrovano za nespecijalizovanu trgovinu na veliko, a do skoro je bilo registrivano kao kompanija koja se bavila skupljanjem otpada koji nije opasan.

Na sajtu kompanije piše da je osnovana u Delaveru, u Sjedinjenim Državama 2018. 

Firma, kako se navodi, ima fabrike i filijale u Kanadi, Australiji, Mjanmaru, na Tajlandu, Bangladešu, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Na stranici se ne navodi kontakt nijednog predstavništva u inostranstvu, već jedino kompanije u Novom Sadu. Novosadska kompanija osnovana je u novembru 2021. godine.

Uprava kompanije na sajtu ističe i da se bavi preciznim sortiranjem, prikupljanjem i preradom reciklirane plastične, papirne i aluminijumske ambalaže.

Kineske kompanije već su angažovane na upravljanju otpadom u Srbiji. Primera radi, kineska državna kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) u Srbiji ima potpisane komercijalne ugovore za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda, kanalizacione mreže, kao i za sanaciju ili izgradnju regionalnih deponija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.